Начало За нас Реклама Контакти

Постен гювеч

Снимка за Постен гювеч
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Простота на гювечите е една от най-добрите им страни, а характерният им завършен и леко карамелен вкус се получава, заради готвенето в глинения съд.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 картофа, нарязани на тънки резени
  2. 2 патладжана, нарязани на тънки резени
  3. 2 месести чушки, нарязани на дълги ивици
  4. 500 г домати, нарязани на кубчета
  5. 4 скилидки чесън, ситно нарязани
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В 2-3 с. л. загрят зехтин или олио се слага чесънът, докато стане ароматен. Добавят се доматите и щипка риган или мащерка. Посолява се на вкус и се разбърква 4-5 мин. на силен огън.

  2. 2.

    Картофите, патладжаните и чушките се посоляват и се намазват със 3-4 с. л. зехтин или олио. Слагат се в тава и се запичат 20 - 30 мин. на 200˚ С, докато се зачервят.

  3. 3.

    В огнеупорен порцеланов или глинен съд на дъното се слагат на пластове картофите, после патладжаните и отгоре се слагат чушките. Заливат се с доматения сос и се запичат 10 - 15 мин. на 200˚ С.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари