Начало За нас Реклама Контакти

Рататуй нисоаз

Снимка за Рататуй нисоаз
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В района на Ница рататауй е семпло рустикално ястие, в което зеленчуците са нарязани на парчета. Ефектната презентация с пъстрите подредени в кръгове резени е въведена чак в средата на 70-те години, когато nouvelle cuisine създава нови интерпретации на традиционната френска кухня.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г дребни тиквички, нарязани на кръгчета
  • 500 г домати, нарязани на кубчета
  • 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
  • 1 зелена чушка, нарязана на кръгчета
  • 1 жълта чушка, нарязана на кръгчета
  • 2 малки патладжана, нарязани на кубчета
  • 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 2 глави лук, нарязан на ситно
  • 100 мл зехтин
  •  мащерка, риган, сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зехтинът се загрява, слагат се тиквичките и патладжаните. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Изваждат се.

  • 2.

    В същата мазнина се добавят лукът, чесънът и чушките. Разбъркват се от време на време. След 5 мин. се сипват доматите.

  • 3.

    Всичко се разбърква и се връщат тиквичките и патладжаните. Подправят се със сол, мащерка, риган и пипер на вкус. Оставят се на много тих огън, без да се покриват за 30-40 мин., докато течността почти се изпари. Сервират се топли или студени.

Подходящи типове вина
Юни 2017
Още подобни рецепти
Коментари