Начало За нас Реклама Контакти

Лимонови близалки

Снимка за Лимонови близалки
120
Време за приготвяне: 120 + охлаждане
I
Степен на трудност - Лесна

Свежарската лимонова рецепта е чудесен пример за нашумелите малки сладкарски форми като близалките и поп кейковете.

СъставНеобходими продукти за 10 - 15 броя

  1. 200 г меко масло
  2. 200 г фина кристална захар
  3. 1 ч. л. ванилена захар
  4. 2 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  5. 4 яйца
  6. 200 г брашно с набухватели
  7. за крема:
  8. 100 г меко масло
  9. 1 с. л. крем-сирене
  10. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  11. 2 с. л. лимонов сок
  12. 200 г пудра захар
  13. за украса:
  14. 200 г бял или тъмен шоколад
  15. 1 с. л. кокосово масло или слънчогледово олио
  16.  захарно тесто или цветни захарни перли
  17.  клечки за близалки
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се разбива на пяна със захарта. Добавят се едно по едно яйцата, ванилената захар и лимоновата кора. Слага се пресятото брашно, внимателно се разбърква и се сипва във форма с диаметър 26 см. Пече се на 170˚ С за 40 - 50 мин. Охлажда се, най-добре за 1 нощ в хладилника.

  2. 2.

    Маслото за крема се разбива с крем-сиренето и захарта. Добавят се лимоновият сок и лимоновата кора.

  3. 3.

    Блатът се натрошава и се разбърква с лимоновия крем. От сместа се оформят еднакви топчета или други формички с помощта на силиконови или метални форми за сладки. Слагат се в хладилника за 2 часа.

  4. 4.

    Клечките за близалки се потопяват първо в стопен шоколад и тогава се набождат в близалките. Отново се охлаждат 10 - 15 мин.

  5. 5.

    Останалият шоколад се разбърква с кокосовото масло. В него се топват близалките и се гарнират със захарните перли и се оставят да се охладят.
     


Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари