Начало За нас Реклама Контакти

Калкан с оризова салата и сос от чушки

Снимка за Калкан с оризова салата и сос от чушки
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Черноморският калкан, тази пословично вкусна риба, може да се приготвя по десетки начини, но нежното му бяло вкусно месо е особено апетитно, когато е леко сварено - или на пара, или както в тази рецепта, която е богато завършено с ароматен сос и деликатно овкусена оризова салата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за рибата:
  2. 1 калкан, около 1 кг
  3. 2 ч. ч. вода
  4. 2 с. л. настърган джинджифил
  5. 4 с. л. соев сос
  6. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  7. ½ ч. л. сол
  8. 60 мл сух вермут
  9. за оризовата салата:
  10. 2 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
  11. 2 с. л. червен лук, ситно нарязан
  12. 4 с. л. лимонов сок
  13. 1 скилидка чесън, пресована
  14. 1 шепа листа от млад спанак
  15. 2-3 капки сусамово олио
  16.  сол на вкус
  17. за соса от чушки:
  18. 2 с. л. зехтин
  19. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  20. 1 зелена чушка, нарязана на резени
  21. 1 червена чушка, нарязана на резени
  22. 2 скилидки чесън, пресовани
  23. 2 дафинови листа
  24. 2 домата, нарязани на кубчета
  25. 1 ч. л. смлян кориандър
  26. 1 щипка кимион
  27. 1 с. л. мармалад от кайсии
  28. 3 с. л. винен оцет
  29.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За оризовата салата лукът се облива с гореща вода, отцежда се и се залива с лимоновия сок. Оставя се да се маринова 30 мин. Оризът се обърква с лука, чесъна, листата спанак, сусамовото олио, 1-2 с. л. от лимоновия сок, в който се е мариновал лукът, и сол на вкус.

  2. 2.

    Зехтинът за соса се загрява и в него се слага лукът. Разбърква се 3-4 мин. и се добавят чушките. След 3 мин. се слагат чесънът, дафиновите листа, доматите, кориандърът, кимионът, мармаладът и оцетът. Всичко се разбърква на умерен огън 3-4 мин.

  3. 3.

    Рибата се почиства и кожата откъм гърба се нарязва на ромбове, като месото се срязва на дълбочина 3-4 мм.

  4. 4.

    Водата се кипва заедно с джинджифила, соевия сос, чесъна, солта и вермута. Щом заври, се слага рибата с нарязаната част нагоре. Полива се със соса 1-2 мин. с помощта на лъжица. Огънят се намалява, гърбът на рибата се покрива с алуминиево фолио и се оставя да къкри 5 мин.


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари