Начало За нас Реклама Контакти

Фокача

Снимка за Фокача
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В древен Рим panis focacius е бил плосък хляб, изпечен върху гаснещата жарава на огнището. Тестото е подобно по стил и структура на това за пица и се разтегля и притиска с ръце, а с пръсти се надупчва на трапчинки. Точно както е направила Ева Тонева от едноименния блог, която приготви тази фокача.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 - 550 г брашно
  2. 21 г прясна мая или 7 г суха
  3. 1 с. л. захар
  4. 1 ч. л. сол
  5. 250 мл газирана минерална вода
  6. 4 с. л. зехтин
  7. за гарниране:
  8. щипка едра морска сол
  9. 4 - 6 с. л. зехтин
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята и захарта се разтварят в половината количество вода и се оставят на топло да втасат 10 мин.

  2. 2.

    Брашното и солта се пресяват заедно в купа и в средата им се оформя кладенче.

  3. 3.

    Втасалата мая, зехтинът и останалата вода се изсипват в кладенчето. Замесва се тесто. Работният плот се посипва с малко брашно, тестото се изважда от купата и се меси 10 мин., като при нужда се добавя по малко брашно.

  4. 4.

    Оформя се на топка и се слага в намазана със зехтин купа, която се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема.

  5. 5.

    Лист хартия за печене се поставя в тава с размери 23 х 32 см. Втасалото тесто се изсипва направо върху хартията в тавата. Разтегля се в правоъгълна форма с ръце, покрива се с кърпа и пак се оставя да втаса 30 - 40 мин.

  6. 6.

    Правят се вдлъбнатини по цялата повърхност на тестото с пръсти. Поръсва се с 3-4 с. л. зехтин, отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса още 10 мин.

  7. 7.

    Поръсва се с едра морска сол и се пече 10-15 мин. в предварително загрята на 200º С фурна. Като се извади от фурната, се поръсва със зехтин, завива се с кърпа и се оставя така 10 - 15 мин.

  8. 8.

    Изважда се от тавата, маха се хартията за печене и се сервира топла.
     


Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари