Начало За нас Реклама Контакти

Супа от змиорка

Снимка за Супа от змиорка
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Морската змиорка е една от най-ценените риби в Чили както под формата на тази богата супа, така и хрупкаво изпържена.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1,5 кг морска или речна змиорка или ципура
  2. 1 ч. ч. бяло вино
  3. 3 глави лук, нарязани на полумесеци
  4. 4 стръка селъри, нарязани на резени
  5. 4 скилидки чесън, нарязани
  6. 4 моркова, нарязани на кръгчета
  7. ⅓ ч. л. кимион
  8. 1 ч. л. риган
  9. 1 ч. л. червен пипер
  10. 1 дафинов лист
  11. 1 стрък мащерка
  12. 2 с. л. олио
  13. 1 червена чушка, нарязана на ивици
  14. 1 зелена чушка, нарязана на ивици
  15. 2 домата, обелени и нарязани на кубчета
  16. 1 ч. л. доматено пюре
  17. 1 лимон
  18. 200 г гъби, нарязани на резени
  19. 4 картофа, едро нарязани
  20. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  21. 1 скилидка пресован чесън
  22.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибите се почистват. Ако се използва змиорка, кожата трябва да се обели. Хрилете се изрязват. Филетата на рибата се отделят и се нарязват на по-едри парчета. Поръсват се с лимонов сок и черен пипер.

  2. 2.

    В тенджера се слагат гръбнаците и главите на рибите. Заливат се с виното и 2 л вода. Добавят се половината от нарязаните лук, чесън, селъри и моркови. Слагат се риганът, кимионът, дафиновият лист, мащерката и червеният пипер. Посолява се на вкус. Слага се да ври на умерен огън 40 мин. Прецежда се.

  3. 3.

    В сгорещеното олио се слагат останалите лук, чесън, моркови и селъри. Разбъркват се 3-4 мин., докато поомекнат. Слагат се чушките, доматите и доматеното пюре и се разбъркват още 2 мин. Добавят се гъбите и картофите. Налива се прецеденият бульон.

  4. 4.

    След като зеленчуците поврат 5 мин., се прибавят парчетата филе. След 10 мин супата е готова. Разбърква се с пресования чесън и се сервира с магданоза.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари