Начало За нас Реклама Контакти

Салата Ница

Снимка за Салата Ница
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Типично провансалската салата, родена по лазурния френски бряг на Средиземно море, е любима и на близките съседи – италианци и испанците. Тя съчетава куп свежи зеленчуци събрали слънцето на южните френски градини и е подправена с вкусни риби, зехтин, маслини и с неповторимата горчица от Дижон. Тази салата е приготвена от Ева Тонева от evatoneva.com.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 голяма маруля или 200 г смесена салата
  2. 200 г зелен фасул (по желание)
  3. 4 броя аншоа
  4. 1 глава червен лук или 2 глави шалот
  5. 1 малка глава целина
  6. 3 зрели, но твърди домата
  7. 1 жълта месеста чушка
  8. 1 краставица
  9. 2 яйца
  10. 1 скилидка чесън
  11. 400 г риба тон в зехтин
  12. 32 черни маслини
  13.  листа пресен босилек
  14.  зехтин
  15. 2 с. л. оцет или лимонов сок
  16. 1 с. л. дижонска горчица
  17.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Шушулките зелен фасул се измиват и се почистват. Бланшират се в подсолена вода и се слагат в купа с лед. Отцеждат се добре преди добавянето им в салатата.

  2. 2.

    Салатените листа се почистват, измиват се и се нарязват.

  3. 3.

    Филенцата аншоа се измиват под студена течаща вода и се подсушават.

  4. 4.

    Лукът се обелва и се нарязва на филии.

  5. 5.

    Целината и доматите се измиват и се нарязват на парчета. Чушката се почиства, измива се и се нарязва на ивици. Краставицата се обелва, семената й се махат и се нарязва на ивици с дебелина 3-4 мм.

  6. 6.

    Сварените за 8-9 мин. яйца се обелват под студена течаща вода и се нарязват на четвъртини.

  7. 7.

    Чесънът се обелва и с него се обтрива вътрешната част на купата за салата. Подреждат се листата маруля, зеленият фасул, лукът, доматите, ивиците чушка и краставица.

  8. 8.

    Добавя се целината, аншоата, рибата тон, яйцата, маслините и 10 - 12 листа пресен босилек.

  9. 9.

    В буркан се наливат 6 с. л. зехтин, 2 с. л. оцет или лимонов сок, горчицата, сол и черен пипер на вкус. Разклаща се енергично и с получения дресинг се полива салатата. Поднася се веднага.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари