Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца от моркови с халуми

Снимка за Кюфтенца от моркови с халуми
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Сладко-солените кюфтенца от тази рецепта са чудесен пример за разнообразните роли, в които могат да се превъплътят морковите.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г сирене халуми или зрял овчи кашкавал
  • 400 г моркови, обелени и настъргани на едро ренде
  • 3 стръка пресен лук, ситно нарязани
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 3 яйца
  • 3 с. л. брашно
  • 2 щипки смлени семена от резене, по желание
  • 3 с. л. зехтин
  •  рукола или зелена салата за поднасяне
  • 12 пъдпъдъчи яйца, по желание
  • за дресинга:
  • 60 мл зехтин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 1 ч. л. мед
  • 1 малка скилидка чесън, пресована
  • 1 ч. л. пълнозърнеста горчица

Начин на приготвяне

  • 1.

    100 г от сиренето се настъргват и се смесват с морковите, лука, магданоза, яйцата, брашното и черен пипер на вкус. Оформят се 10 - 12 плоски кюфтенца, които се слагат върху хартия за печене за 40 мин. в хладилника, за да се стегнат.

  • 2.

    Останалото сирене се нарязва на тънки резенчета и се запича в загрят грил-тиган от двете страни.

  • 3.

    В 1 с. л. загрят в тиган зехтин се слагат кюфтенцата да се зачервят от двете страни.

  • 4.

    Яйцата се слагат в тиган с капка зехтин на умерен огън, докато се втвърди белтъкът.

  • 5.

    Подреждат се по 3 кюфтенца, като между тях се слагат парче сирене, зелени листа и отгоре се поставя по едно яйчице. Сервират се с дресинга от всички разбити заедно продукти.

Халуми е прясно овче или козе сирене от о-в Кипър, в което много често са добавени нарязани листа джоджен.

Ян. 2016
Още подобни рецепти
Коментари