Панирана бамя с орехи
Пържените зеленчуци имат едно странно обаяние - полезни са заради същността си, но все пак са готвени в мазнина. С панираната бамя, обаче не трябва да имате никакви колебания - тя си струва всяка допълнителна калория.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г бамя
- 4 с. л. пшенично брашно
- 1 яйце
- 50 г орехи, едро смлени
- 2 с. л. царевично брашно
- ½ ч. л. кафява захар
- 1 щипка бакпулвер
- ⅓ ч. л. смляна морска сол
- 200 мл олио за пържене
- резени лимон и зелена салата за гарниране
- за соса:
- 200 г кисело мляко
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 щипка джоджен
- 1 щипка кимион
- 1 скилидка чесън, пресована
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Ако бамята е прясна, се бланшира 5 мин. във вряща подсолена вида, отцежда се и се подсушава. Ако е замразена, само се размразява.
- 2.
Подсушената бамя се слага в найлонов плик, поръсва се с 2 с. л. от пшеничното брашно и се разтръсква. Изважда се и се слага в купа с разбитото яйце, разбърква се.
- 3.
Орехите, царевичното брашно, останалото пшенично брашно, захарта, солта и бакпулверът се слагат в купа и се разбъркват. Прибавя се бамята, разбърква се, за да полепне панировката добре.
- 4.
Олиото се загрява и бамята се изпържва до златисто. Отцежда се върху кухненска хартия и се поднася гореща с резени лимон.
- 5.
За соса всички продукти се разбъркват заедно. Бамята се поднася със свежа салата, резени лимон и млечен чеснов сос.