Начало За нас Реклама Контакти

Панирана бамя с орехи

Снимка за Панирана бамя с орехи
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна

Пържените зеленчуци имат едно странно обаяние - полезни са заради същността си, но все пак са готвени в мазнина. С панираната бамя, обаче не трябва да имате никакви колебания - тя си струва всяка допълнителна калория.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 400 г бамя
  • 4 с. л. пшенично брашно
  • 1 яйце
  • 50 г орехи, едро смлени
  • 2 с. л. царевично брашно
  • ½ ч. л. кафява захар
  • 1 щипка бакпулвер
  • ⅓ ч. л. смляна морска сол
  • 200 мл олио за пържене
  •  резени лимон и зелена салата за гарниране
  • за соса:
  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 щипка джоджен
  • 1 щипка кимион
  • 1 скилидка чесън, пресована
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Ако бамята е прясна, се бланшира 5 мин. във вряща подсолена вида, отцежда се и се подсушава. Ако е замразена, само се размразява.

  • 2.

    Подсушената бамя се слага в найлонов плик, поръсва се с 2 с. л. от пшеничното брашно и се разтръсква. Изважда се и се слага в купа с разбитото яйце, разбърква се.

  • 3.

    Орехите, царевичното брашно, останалото пшенично брашно, захарта, солта и бакпулверът се слагат в купа и се разбъркват. Прибавя се бамята, разбърква се, за да полепне панировката добре.

  • 4.

    Олиото се загрява и бамята се изпържва до златисто. Отцежда се върху кухненска хартия и се поднася гореща с резени лимон.

  • 5.

    За соса всички продукти се разбъркват заедно. Бамята се поднася със свежа салата, резени лимон и млечен чеснов сос.

Авг. 2015
Още подобни рецепти
Коментари