Начало За нас Реклама Контакти

Прасковена торта с плодови цветя

Снимка за Прасковена торта с плодови  цветя
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Плодовото изобилие на тази торта не може да остави равнодушен никого - дори и най-отявления противник на десертите.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. за тортата:
  2. 200 г меко масло
  3. 200 г фина кристална захар
  4. 50 г кокосови стърготини
  5. 1 ч. л. ванилена есенция
  6. 200 г брашно с набухватели
  7. 2 с. л. царевично нишесте
  8. ½ ч. л. бакпулвер
  9. 4 яйца
  10. за крема:
  11. 500 г праскови или нектарини
  12. 4 с. л. захар
  13. 200 мл вода
  14. 3 с. л. ванилов пудинг или царевично нишесте
  15. 200 г маскарпоне или крем-сирене
  16. 200 г пудра захар
  17. 1 шушулка ванилия
  18. за украса:
  19. 400 г ягоди
  20. 200 г грозде
  21. 4 кивита
  22. 1 ананас
  23. 1 малка диня
  24. 1 пъпеш
  25. 1 връзка мента
  26.  бамбукови шишчета
  27.  метални форми за цветя от Xcerx
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кокосовите стърготини се накисват в 150 мл вряща вода за 30 мин.

  2. 1.

    Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавят се накиснатите кокосови стърготини и ванилената есенция. Слагат се яйцата едно по едно. Сипват се пресетите заедно брашно, нишесте и бакпулвер.

  3. 2.

    Сместа се сипва в полусферична купа с диаметър 24 см или в тавичка с диаметър 20 см, намазана с масло и посипана с галета. Пече се в загрята фурна на 180˚ С за 40 - 50 мин. Охлажда се върху решетка.

  4. 3.

    Блатът се нарязва на 3-4 хоризонтални слоя.

  5. 4.

    За крема прасковите се обелват и се пасират с водата. Сместа се слага да заври заедно със захарта. Нишестето се разтваря в 50 мл студена вода и се добавя към врящата смес. Разбърква се до сгъстяване. Охлажда се, като се разбърква от време на време, до стайна температура.

  6. 5.

    Маскарпонето се разбива с пудрата захар. Половината от прасковения крем се прибавя лъжица по лъжица към сиренето, като се разбърква с дървена бъркалка. Накрая се слагат семенцата на ванилията.

  7. 6.

    Пластовете на блата се слепват, като се намазват първо с останалата част от прасковения и върху него – с крема с маскарпоне. Цялата торта се намазва с крем и се слага в хладилник да стегне за 3-4 часа.

  8. 7.

    Плодовете се нарязват на резени и от тях с формичките се изрязват цветя с различни размери. Сглобяват се, като се редуват цветовете. Застопоряват се, като първо се набождат парченца листа от ананас или малки парченца кора от диня. Сглобените цветя се аранжират върху тортата. Дупчиците се запълват със стръкчета мента.
     


Галерия
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари