Начало За нас Реклама Контакти

Ягодова шарлота с бял шоколад

Снимка за Ягодова шарлота с бял шоколад
120
Време за приготвяне: 2 часа + 1 нощ в хладилника
III
Степен на трудност - Сложна

Шарлотите са класически френски желирани торти, които обикновено са посветени на определен плод. Сред тях ягодовите са едни от най-вкусните и най-атрактивните.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • за блатовете:
  • 4 яйца
  • ½ ч. ч. фина кристална захар
  • 4 с. л. брашно
  • 3 с. л. какао
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 1 ч. л. масло
  • 24 бишкоти
  • за пълнежа:
  • 1 кг ягоди
  • 1 ч. ч. захар
  • 2 с. л. лимонов сок
  • пакетчета желатин
  • 50 мл кокосов ром
  • 300 мл сметана за разбиване
  • 200 г заквасена сметана
  • за соса от ягоди:
  • 3 с. л. фина кристална захар
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 с. л. ром
  • за шоколадовия сос:
  • 200 г бял шоколад
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • за гарниране:
  • 300 г ягоди
  • 2 с. л. мента, ситно нарязана
  • 2 с. л. стопен шоколад

Начин на приготвяне

  • 1.

    Жълтъците се разбиват с половината от захарта до побеляване. Постепенно се прибавят пресятото брашно с какаото и ванилената захар, като се разбърква с шпатула.

  • 2.

    Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се прибавя останалата захар. Внимателно се добавят към сместа с жълтъците на три порции, като се разбърква с шпатула.

  • 3.

    Блатът се пече във фурна, загрята на 180° С във форма с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене и намазана с масло, около 15 мин. Изважда се от формата и се охлажда.

  • 4.

    За пълнежа ягодите се пасират със захарта. Добавя се лимоновият сок. Запазват се 2 ч. ч. от плодовото пюре, а останалото се оставя за сос.

  • 5.

    Желатинът се залива с 6 с. л. студена вода и като набъбне, се стопява на водна баня и се прибавя към пюрето от ягоди. Разбърква се добре. Добавя се ромът.

  • 6.

    Сметаната се разбива на твърд сняг и се смесва със заквасената сметана. Добавят се към ягодовата смес.

  • 7.

    Блатът се срязва на две, едната половина се поставя във формата. Бишкотите се подреждат около стените, сипва се ягодовата смес и се покрива с другия блат. Слага се в хладилника за поне 6 часа.

  • 8.

    За ягодовия сос се смесват запазеното ягодово пюре с лимоновия сок, захарта и рома.

  • 9.

    За шоколадовия сос белият шоколад се нарязва и се стопява на водна баня. Добавя се заквасената сметана, разбърква се добре и се сипват 2 с. л. от ягодовия сос. Сипва се върху сладкиша. С помощта на пош от хартия за печене се рисуват спирали от ягодов сос и стопен шоколад върху ягодовия шоколадов сос. С дървено шишче се изтеглят линии от центъра към краищата на тортата.

  • 10.

    Всяко парче шарлота се поднася в чинийка, на дъното на която има няколко лъжици от ягодовия сос. 

Галерия
Май 2015
Още подобни рецепти
Коментари