Начало За нас Реклама Контакти

Медовик

Снимка за Медовик
240
Време за приготвяне: 4 часа + 8 часа охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Класическа домашна руска торта, която по неясни причини у нас е по-позната като френска селска, медовикът е чудесно разнообразие сред сладкишите, които може да направим у дома.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за блатовете:
  • 300 г фина кристална захар
  • 3 яйца
  • 30 г стопено масло
  • 1 с. л. мед
  • 1½ ч. л. сода бикарбонат
  • ½ ч. л. оцет
  • 320 г брашно
  • за млечния крем:
  • 1 консерва кондензирано подсладено мляко
  • 1 ч. ч. фино смлени орехови ядки
  • за крема със заквасена сметана:
  • 600 г заквасена сметана
  • 3 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне

  • 1.

    В съд се смесват захарта, яйцата, маслото, медът и содата, разбъркана с оцета. Всичко се разбива с миксер на хомогенна маса. Добавя се брашното и се разбърква на гладко тесто. Слага се на водна баня и се разбърква около 30 мин., докато се сгъсти и потъмнее леко. Оставя се да поизстине.

  • 2.

    Топлото тесто се разделя на 8 топки, които се разточват на много тънки блатове с диаметър 22 см. Изпичат се върху хартия за печене във фурна, загрята на 180° С, за 5-6 мин. Охлаждат се.

  • 3.

    За млечния крем кондензираното мляко се слага да се вари неотворено и покрито с вода за 40 мин. в тенджера под налягане или за 1,5 часа в обикновена тенджера. Получава се светъл млечен карамел. След като изстине, се отваря и се разбърква с орехите.

  • 4.

    Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар.

  • 5.

    Два от блатовете се смилат с чопър на трохи. Останалите 6 кори се слепват с двата вида крем, като се редуват. Цялата торта се намазва със сметанов крем и се поръсва с трохите. Слага се в хладилника за 8 часа, преди да се нареже. 

Галерия
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари