Начало За нас Реклама Контакти

Прасковена торта с бял шоколадов мус

Снимка за Прасковена торта с бял шоколадов мус
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Прасковите са един от най-подходящите плодове за сладкиши, а в съчетание с бял и черен шоколад стават буквално незаменими.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за прасковения център:
  • 1 пакетче желатин
  • 50 г захар
  • 1 с. л. царевично нишесте
  • 400 г пасирани обелени зрели праскови или нектарини
  • 2 с. л. ликьор от праскови или портокали
  • 50 мл лимонов сок
  • 75 г масло
  • за основата:
  • 90 г пудра захар
  • 60 г смлени бадеми
  • 40 г кокосови стърготини
  • 3 белтъка
  • 1 щипка лимонена киселина
  • 30 г фина кристална захар
  • за шоколадовия мус:
  • 2 пакетчета желатин
  • 400 г бял шоколад
  • 150 мл сметана 35%
  • 5 жълтъка
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 80 г захар
  • 80 мл вода
  • 2 с. л. прасковен или портокалов ликьор
  • 600 мл разбита животинска сметана 35%
  • за гарниране:
  • 100 г тъмен шоколадов кувертюр Шеф от ксеркс
  • кръгъл шоколадов бонбон
  •  ацетатно фолио от 
  •  металикови сладкарски бои
  •  праскови
  •  мента
  •  кокосови стърготини или люспи за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    За прасковения център желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Захарта и нишестето се разбъркват. Пюрето от праскови се разбърква със сместа от захар и нишесте. Слага се да заври при непрекъснато разбъркване на умерен огън. Щом се сгъсти, се отстранява от огъня и се добавят желатинът и студеното масло, нарязано на кубчета. Бърка се, докато се разтопи маслото. Охлажда се и се слага във форма с диаметър 20 см, застлана с хартия за печене. Замразява се.

  • 2.

    Пудрата захар за основата се пресява и се смесва с бадемите и кокосовите стърготини.

  • 3.

    Белтъците се разбиват на сняг с щипка лимонена киселина. Постепенно се прибавя захарта и се разбива на твърд сняг.

  • 4.

    Смесват се разбитите белтъци с бадемовата смес. Сместа се разделя на две и се сипва върху хартия за печене, върху която са нарисувани два кръга с диаметър 24 см и се заравнява. Пече се 10 - 12 мин. във фурна, загрята на 180° С.

  • 5.

    За муса желатинът се разбърква с 50 мл студена вода. Шоколадът се нарязва на малки парченца и се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, като се разбърква на всеки 30 сек. Към стопения шоколад се прибавя сметаната.

  • 6.

    Захарта и водата се слагат да заврат. Когато температурата на сиропа достигне 120° С, се добавя на тънка струя при непрекъснато разбиване с миксер на висока скорост към разбитите жълтъци. Жълтъците се разбиват, докато сместа се охлади и стане на светъл пухкав крем.

  • 7.

    Желатинът се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, като не бива да завира. Прибавя се заедно с ликьора и бурбонската ванилия към разбитите жълтъци. Прибавя се стопеният бял шоколад, разбърква се и накрая се слага разбитата сметана, като внимателно се разбива с пасатор, докато се получи пухкав крем.

  • 8.

    Във форма с подвижни стени се слага единият блат, върху него се поставя замразеният прасковен център, залива се с половината от муса, слагат се вторият блат и останалата половина от муса. Слага се в хладилника, за да се стегне поне 6 часа.

  • 9.

    За декорацията за лилията от шоколад от ацетатно фолио се изрязват 12 листа, които се намазват с четка със стопен шоколад. Поставят се да се стегнат върху разрязана на две картонена ролка от кухненска хартия, за да останат с извита форма. Поставят се за 20 мин. в хладилника, ацетатното фолио се обелва и се залепват с капка стопен шоколад, като се започне от основата. Лепенето започва върху парче хартия за печене. За център се използва кръгъл шоколадов бонбон, около който се залепват централните листа. Леко се намазват с металикови бои.

  • 10.

    За шоколадовите спирали тънко ацетатно фолио с дължина 40 см се намазва със стопен шоколад, завива се на спирала и се слага да се стегне в хладилника, като краищата се притискат с две чаши.

  • 11.

    С нож внимателно се отделя тортата от стените на формата. Отстрани се облепва с кокосовите люспи и отгоре се украсява с цветето от шоколад и шоколадовите спирали.

Галерия
Подходящи типове вина
Юли 2015
Още подобни рецепти
Коментари