Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с грах, мента и калмари на грил

Снимка за Ризото с грах, мента и калмари на грил
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Сладостта на граха и калмарите е обединяващият ги елемент в това фино ризото. Ролята на ментата е пък да се противопоставя освежаващо на интензивния аромат на морските животни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1,2 л зеленчуков бульон
  2. 100 г масло
  3. 1 ч. ч. ориз арборио или карнароли
  4. 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  5. 50 мл вермут или бяло вино
  6. 200 г замразен или пресен зелен грах
  7. 1 с. л. студено масло
  8. 2 с. л. листа мента, нарязани
  9. 1 с. л. зехтин
  10. 4 туби калмари, нарязани на кръгчета
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бульонът се слага да къкри. Маслото се стопява и се слага лукът, разбърква се 1-2 мин. Слага се оризът, разбърква се, докато стане прозрачен. Добавя се вермутът. Разбърква се, докато се изпари.

  2. 2.

    При непрекъснато разбъркване се добавя бульонът черпак по черпак, докато останат около 200 мл.

  3. 3.

    През това време грахът се слага във вряща подсолена вода за 3 мин., прецежда се, слага се да се охлади в ледена вода, прецежда се и се пасира заедно с ментата.

  4. 4.

    След като в ориза се сложи последният черпак бульон, се слага зеленото пюре и студеното масло. Разбърква се.

  5. 5.

    Загрява се грил-тиган, кръгчетата калмари се разбъркват със зехтина и се слагат да се зачервят за 2-3 мин. на умерен огън. Посоляват се и се сервират върху ризотото.
     


Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари