Начало За нас Реклама Контакти

Стриди Рокфелер

Снимка за Стриди Рокфелер
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Богатата рецепта е създадена съвсем в края на XIX век в ресторанта Antoine's в Ню Орлиънс заради недостига на охлюви, които да бъдат приготвени по бургундски. Оттогава ресторантът е продал над 3 500 000 порции от своето емблематично ястие. 

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 6 стриди
  • 60 г масло
  • 1 шалот, ситно нарязан
  • 1 с. л. брашно
  • 30 мл рикар, перно или узо
  • 1 скилидка чесън, фино настъргана
  • 1 ч. л. аншоа, фино нарязана
  • 100 мл сметана
  • 100 г бейби спанак
  • 2 листа пресен босилек, нарязан
  • 1 стрък естрагон, нарязан
  • 2 с. л. пармиджано, настъргано
  • 2 с. л. запечена галета панко или пресни трохи от бял хляб, леко запечени
  •  морска сол
  • 1 с. л. пресен лук, ситно нарязан
  •  сок от лимон

Начин на приготвяне

  • 1.

    Стридите се отварят над купа с цедка. Месото се изважда внимателно, соковете се прецеждат и се запазват. По-дълбоките черупки се измиват и се подреждат в тавичка.

  • 2.

    Маслото се стопява в тиган на умерен огън. Слага се шалотът, леко се посолява и се разбърква 3-5 мин., докато омекне. Прибавя се рикарът, разбърква се, докато почти се изпари, слагат се чесънът и аншоата. Разбъркват се. Прибавя се брашното. Разбърква се, сипват се сметаната и сокът от стридите. Разбърква се около минута.

  • 3.

    Добавят се спанакът, босилекът и естрагонът. Разбърква се, докато се сгъсти. Ако сместа е много гъста се, добавят малко сметана и вода. Подправя се със сол на вкус.

  • 4.

    Черупките от стридите се слагат във фурна, загрята на 190° С за 3-4 мин., докато се сгорещят.

  • 5.

    Смесват се пармиджаното и галетата.

  • 6.

    На дъното на всяка черупка се слага по малко от спаначената смес, отгоре се поставя месото на стридата и върху нея отново се сипва от спаначената смес. Поръсват се с панко и пармиджано. Запичат се 3 мин. на 190° С и още 2 мин. само на загрят горен реотан на фурната. Поднасят се веднага, поръсени с пресен лук и лимонов сок.

Подходящи типове вина
Апр. 2017
Още подобни рецепти
Коментари