Начало За нас Реклама Контакти

Средиземноморска салата с морски дарове

Снимка за Средиземноморска салата с морски дарове
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Главоногите мекотели, с които е приготвена тази салата, имат много характерна и приятна структура на месото, но морският им леко сладък вкус е този, който на първо място привлича изгладнелите им почитатели.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г бейби калмари, сепия, октопод
  • 4 с. л. зехтин
  • 2 щипки сода бикарбонат
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • ⅓ ч. л. кимион
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • за салатата:
  • 2 ч. ч. рукола
  • 1 зелена салата, накъсана на парчета
  • 1 лимон, нарязан на резени
  • 250 г чери доматчета
  • за дресинга:
  • 1 шалот, ситно нарязан
  • 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 с. л. мед
  • 2 с. л. ароматен оцет
  • 100 мл зехтин
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Морските дарове се почистват. Тубите на калмарите и сепията се разрязват по дължина, разтварят се и се надраскват на ромбове от вътрешната страна, като се внимава да не се среже кожата. Всички морски дарове се разбъркват със содата, лимоновия сок, зехтина, солта, кимиона и чесъна. Оставят се в хладилника да се мариноват 30 мин. Отцеждат се и се слагат върху загрят намаслен грил-тиган за минута, докато се завият и променят цвета си.

  • 2.

    Смесват се продуктите за дресинга и морските дарове се слагат в него.

  • 3.

    Салатата се приготвя, като се разбъркат заедно зелените съставки, доматчетата и лимонът. Прибавя се дресингът с морските дарове, всичко се разбърква и се сервира.

Подходящи типове вина
Юни 2016
Още подобни рецепти
Коментари