Начало За нас Реклама Контакти

Миди с мариновани зеленчуци и два вида скордаля

Снимка за Миди с мариновани зеленчуци и два вида скордаля
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ястията с много елементи не са обичайни в домашната кухня, но тази рецепта за миди се приготвя доста лесно и заслужава да отделите малко повече време за нея, така че да зарадвате и хората, за които я готвите, и себе си. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за скордаля с картофи:
  • 500 г картофи
  • 4 скилидки чесън
  • 100 мл лек зехтин
  • 1-2 с. л. лимонов сок или оцет
  •  сол на вкус
  • за скордаля с орехи:
  • 100 г среда от отлежал бял хляб
  • 100 г орехи
  • 100 мл студена вода
  • 2 с. л. винен оцет
  • 4 скилидки чесън
  •  сол на вкус
  • 100 мл лек зехтин
  • за праха от маслини:
  • 200 г черни маслини
  • за маринованите зеленчуци:
  • 1 тъмнозелена тиквичка
  • 1 светлозелена тиквичка
  • 1 едър морков
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. лимонова кора, фино настъргана
  • ½ ч. л. малдонска сол
  • за мидите:
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  • ½ ч. ч. трохи от ръчен хляб
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 500 г миди
  • 1 с. л. пастис или узо
  • 1 ч. л. едро смлян лют червен пипер
  • 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •  кълнове от грах и ядливи цветя за украса

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите за скордалята се обелват, нарязват се на малки кубчета, покриват се с вода и се сваряват. Отцеждат се и се пресоват.

  • 2.

    В хаванче се стрива чесънът с ½ ч. л. смляна морска сол. Постепенно се прибавя половината от зехтина. Смесва се с картофеното пюре и, като се бърка с дървена лъжица, се прибавя постепенно останалият зехтин. Подправя се с лимонов сок или оцет на вкус.

  • 3.

    За скордалята с орехи кората на хляба се изрязва и останалата част се накисва в студената вода за 10 мин.

  • 4.

    Изстисква се и се пасира заедно с орехите, оцета, сол на вкус и чесъна. Постепенно се прибавя зехтинът, докато сосът продължава да се пасира. 

  • 5.

    За праха от маслини, маслините се нарязват на кръгчета и се слагат на тънък слой върху хартия за печене. Слагат се за 4-5 мин. в микровълновата фурна на умерена мощност, като на всеки 30 сек. се изваждат и се разбъркват. Изсушените и охладени маслини се стриват с пръсти или в хаванче на прах.

  • 6.

    Тиквичките и морковът се нарязват на много тънки ленти по цялата им дължина с белачка за зеленчуци. Поръсват се със солта и лимоновата кора и се оставят за 10 мин. Подсушават се, поръсват се със зехтин и лимонов сок. Върху лента от тъмнозелена тиквичка се поставя лента от светлозелена и и отгоре лента от морков. Навиват се на стегнато руло. За порция се приготвят по 7 рула.

  • 7.

    За мидите се загряват заедно зехтинът и маслото. Слагат се трохите и се разбъркват, докато леко се зачервят. Прибавя се чесънът и щом се засили ароматът му, се изважда с решетеста лъжица заедно с трохите. Слагат се мидите, узото и лютият пипер. Разбъркват се, фламбират се, затварят се с капак за 3 мин., докато се отворят всички миди. Разбъркват се с трохите, чесъна и магданоза.

  • 8.

    Голяма чиния се поръсва с праха от маслини. Отгоре се разполагат зеленчуковите рулца и мидите, по малко от двата вида скордаля и трохи от мидите. Довършва се с кълновете от грах и цветя.

Подходящи типове вина
Септ. 2017
Още подобни рецепти
Коментари