Начало За нас Реклама Контакти

Софийските пекарни - втора част

Снимка за Софийските пекарни - втора част

НАЙ-НОВИТЕ СТОЛИЧНИ ХЛЕБОПЕКАРНИ

Преди по-малко от две години направихме обзор на пекарните за качествен и вкусен ръчен хляб в София. Оказа се, че сме пропуснали една-две, например Nade, която вече е работела с пълна сила. Оттогава средно всеки два месеца столицата ни е осъмвала с нова пекарна-хлебарница, а това е радостен факт. Защото тези места са винаги семейни, собствениците им са всеотдайни към работата си и предлагат страхотен хляб, който макар и по-скъп от индустриалния, просто не търпи сравнение с него – и като качество на съставките, и като разнообразие, и като вкус, и като хранителни свойства и, в крайна сметка, от гледна точка на културата на хранене. Пък и тези места покрай хляба предлагат и други печива и храни – пъстро и многообразно отражение на вкуса, интересите и страстите на собствениците и майсторите-пекари.

 

Джонджоли, грузинска пекарна
Пазар „Иван Вазов“, близо до колелото на трамвай 1, 0888 350 157

Джонджоли означава „каламачка“ – храст, чиито дребни топчести плодове се използват от грузинците за туршия, подобно на каперсите. Пекарната е с красив интериор и издава желанието и радостта, с които е създадена. Месят се и се пекат на място много видове хляб – и с квас, и с мая. Брашното е от великотърновската мелница „Балван“. Може да опитате ръжен, пет зърна, грузински бял, изпечен на прекрасната каменна пещ, орехов, царевичен, бородински и още много други видове вкусен ръчен хляб. Също кифлички със сирене и шунка, пирожки, чудните грузински банички хачапури, канелени сладки и много други видове чудесни печива.

 

Добър ден
Ъгъла на “Христо Белчев“ и „Алабин, 0882 79 11 33

Голямата занаятчийска пекарна до бившето кино "Москва" е направена с размах и с концепция. И тъй като един от собствениците е сърбин, някои от най-интересните печива са именно по сръбски рецепти. Седемте вида хляб са гордост на опитните майстори-пекари, а продуктите за тях се внасят само от Германия. Освен пшеничен и пълнозърнест хляб тук предлагат и немски вечерен или солео със семена от чия. А сред най-успешните вкуснотии са и бюреците – със сирене, с шунка и топено сирене и с праз и сирене. Разнообразието от продукти е голямо – пекат се щруделитиквеницикроасани, гевреци.

 

Лавка за хляб Комплекс „Елица“
Началната спирка (колелото) на трамвай 1, до пазар „Иван Вазов“

Любимо квартално място, фурната-павилион понякога дори събира опашка, заради чудесния ръчен хляб с истински вкус: бял, фокача, пълнозърнест, типов, многозърнест и лимец (с квас). Тук се пекат и много видове закуски, апетитни баници и козунаци. Работят с брашната на "Мелко" - Сливен.

 

Майстор пекар Стилиян Чемишки
Кв. "Павлово", площад „Знаме на мира“ 5, 0877 667 879

Освен огромно разнообразие от чудесни, изцяло ръчни хлябове с едновремешен вкус, замесени традиционно – или с качествена мая, или с квас и без никакви подобрители или консерварни, пекарната на кръглия площад в квартал "Павлово" предлага и вкусни закуски, а също някои сирена и кашкавали на малки мандри, които имат напълно истински, чудесен вкус. И един бонус – ако имате време и желание, бихте могли да научите всичко за хляба направо от майстора.

 

ХлеБар
Ул. „Оборище“ 14, вход от „Васил Априлов“, 0893 601 317

Малка и предразполагаща, мераклийската пекарна-бар предлага ръчен хляб, замесван с брашната на „Балван“. Приготвя се с квас - най-често има пълнозърнест и бял, а също от лимец или емер, пълнозърнест със семена и ядки, бял с маслини, бял с розмарин и хамон и още доста, все интересни и вкусни. Може да хапнете и чудесни сандвичи с този домашен хляб или пък хляб с 3 разядки по избор, например маслини, арменска с печен патладжан и хумус. Или да пиете качествено кафе, трапистки и кармелитски бири и някои интересни вина. Продават също зехтин, оцет, мед, сушени домати, сусамов тахан. В зависимост от хрумването на собствениците ще попаднете на баница с масло, яйца и сирене или пък някоя постна баница, а също на домашния сладкиш за деня. Ако има канелен сладкиш с вишни, не го подминавайте.

 

Хлябът на българите
Бул. „Васил Левски“ 140 (преди Сточна гара), 0896 870 636

Мястото се прочу с вкусния си хляб с квас – десетки различни видове (типови, ръжени, пълнозърнести, многозърнести, от лимец и т.н.), чиито съставки са качествени и с докрай проследим произход. Брашното е „Балчо“, всичко се меси и пече на място. Същото се отнася и за всички домашни кексовемъфини, баници и други прекрасни печива. Пекат питки и погачи по поръчка.

 

NADE
ул. "Цар Асен" 21 до ъгъла с „Кърниградска“, 0888 606 575
 

В малката, светла пекарна ще намерите най-разнообразни печива, сред които вкусният хляб естествено е на пиедестал. Специалният и здравословен хляб е на почит – има различни комбинации от ръж, лимец, спелта или пък бял с чия семена. Също предлагат чудесни пайове, курабии, кантучини, чийзкейкове и домашни торти и дори такива специални сладкиши за ценители като круста с круши, лавандула и маслено тесто или златна курабия с лайка и орехи.

Може да опитате и лек обяд със свежи салати и интересни супи. Без съмнение Slow Food място.

 

Patisserie de Provance
бул. „Янко Сакъзов“ 22, ъгъла с „Кракра“, 0884 730 905

Вкусен, истински ръчен хляб, който се меси и пече на място с квас, от качествени брашна и по най-разнообрани рецепти – част от брашната и квасът са френски. Освен това магазинът предлага доста натурални и био храни, подбрани колбаси и сирена на малки производители, а и вкусни собствени сладкиши, правени с любов, все от добри продукти.

от Меню Ян. 2014
Коментари