Начало За нас Реклама Контакти

Фокача

Снимка за Фокача
200
Време за приготвяне: 200 минути
II
Степен на трудност - Средна

Фокачата е специалитет от областта Лигурия, която се намира в Северозападна Италия на брега на Лигурийско море. На запад граничи с Франция, откъдето са заимствани много рецепти. И макар че областта е най-малката в цялата страна, само 5410 кв.км, тя е най-гъсто населената. Така е било и в миналото, което е довело до една сравнително пестелива кухня. Такава е и фокачата - от малко съставки се получава обаче нещо много вкусно. Подобна питка са си пекли и етруските и древните римляни, които са я наричали Panis focacius (focus на латински означава пещ).

СъставНеобходими продукти за 0

  • 400 г 3½ ч. ч. бяло брашно
  • 25 г прясна мая
  • 2 ч. л. сол
  • 5 с. л. зехтин
  • 2 ч. л. морска сол за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се разтваря в 120 мл топла вода и се оставя да престои 10 мин.

  2. 2.

    Брашното се пресява и в средата му се прави кладенче. В него се слагат маята, солта и 2 с.л. от зехтина. Прибавя се още около 100 мл хладка вода, за да се оформи средно меко тесто. Тестото се меси 10 мин. върху набрашнена повърхност, докато стане гладко и еластично и престане да лепне.

  3. 3.

    Тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса 2-2 1/2 ч., докато си удвои обема. Омесва се отново и се разстила в тавичка с диаметър 25 см. Завива се с влажна кърпа и се оставя да втаса 30 мин.

  4. 4.

    Втасалото тесто се набожда с пръст, намазва се с останалия зехтин, поръсва се с морската сол и се пече 20-25 мин. в загрята фурна на 200°С, докато придобие приятно златист цвят.

Този хляб е най-вкусен току-що изпечен, но е идеален за замразяване.

Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари