Начало За нас Реклама Контакти

Полумесец за начало на деня

Според историята кифличката с форма на полумесец е измайсторена във Виена по повод победата на австро-унгарците над османската армия на Мустафа и наречена от австрийците "рогче". През 1770 г. Мария-Антоанета, австрийска принцеса и съпруга на Луи ХVІ, пренася рогчето във Франция, където го кръщават croissant - думата за полумесец. Едва тогава започва истинската история на кроасана, превърнал се в един от символите на френската автентичност. В края на ХІХ и началото на ХХ век френските хлебари преоткриват кроасаните и заместват използваното дотогава тесто с многолистно.
Домашните кроасани тук са неопровержимо доказателство на старата теза за трите тайни на френската кухня: масло, масло и още масло.

Френските майстори сладкари твърдят, че за да се направи добър кроасан, трябва да се спазят около петдесет параметъра. Най-важните от тях обаче са качеството и количеството на маслото и брашното, времето за втасване на тестото, температурата на печене и, разбира се, правилното оформяне.

При достатъчно желание нежната френска кифличка, чиито мирис, вид и вкус пречупва и най-упоритото детско злоядство, може да се направи и в домашни условия. Ето формулата на Ивелина Иванова, шеф-готвач на "Меню".  

Необходими продукти за 30 малки кроасана:
800 г
пресято брашно тип 400, брашно за баница или тип 00
2 с. л. стопено масло
400 мл топло прясно мляко
40 г прясна мая
4 с. л. захар
1 ч. л. сол
100 - 200 г брашно за поръсване
300 г масло със стайна температура
1 яйце
1 с. л. вода

Начин на приготвяне:
 1. 3 с. л. от брашното се поръсват върху маслото със стайна температура и се объркват. Върху прозрачно фолио се оформя квадрат със страна 15 см. Слага се в хладилника.
2. Смесват се млякото и маята. Оставят се за 10 мин.
3. Брашното се пресява и се смесва със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се сипва млечната смес и стопеното масло. Омесва се меко, но не лепкаво тесто. Меси се около 5 мин.
4. Слага се да втаса в намаслена купа, покрито с влажна кърпа или фолио, за около 1 час или докато удвои обема си .
5. Втасалото тесто се бие с юмруци в купата, обръща се върху кухненския плот, поръсен с брашно, и се разточва на квадрат със страна 25 см. Маслото се слага диагонално на тестото. Краищата се сгъват към центъра, като се застъпват поне по 2 см. Слага се за 30 мин. в хладилника.
 6. Върху набрашнен плот тестото се разточва на правоъгълник  20 х 45 см. Сгъва се на три, като първо се сгъва долната част на тестото и се захлупва с горната.  Завърта се на 90° да заприлича на книга и се и се разточва отново на правоъгълник със същите размери. Загъва се отново на три, завива се с фолио за свежо съхранение и се охлажда 30 мин. във фризера. По същия начин тестото се точи и завърта още два пъти, като отново се оставя се да почива по 30 мин. във фризера.
 7. След последното трето точене, завъртане и почивка от 30 мин. масата се набрашнява и тестото се разточва на дълъг правоъгълник с дебелина 6 мм и размери 25 х 95 см. Изрязват се краищата, срязва се по дължина на две ленти с ширина 12,5 см. Изрязват се триъгълници с основа 12 см. Прави се малък срез в средата на основата, крайчетата леко се загръщат нагоре и основата се навива към върха.
8. Кроасаните се поставят в тава, като краищата им се завиват като полумесец. Втасват в тавата 1-2 часа, докато удвоят обема си.
 9. Разбиват се яйцето и водата. Кроасаните се намазват с четка. Пекат се 20 - 25 мин. на 200° С. Охлаждат се върху решетка и се поднасят с пълнеж по желание.

Приготвянето на кроасаните отнема 5-6 часа.

Нагледно описание за начина на приготвяне ще видите на снимките в галерията.
 

от Ивелина Иванова Февр. 2011
Коментари