Начало За нас Реклама Контакти

Френски селски хляб с кисела закваска

Снимка за Френски селски хляб с кисела закваска
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - бира

Това е оригинална френска рецепта за невероятен селски хляб, който се приготвя без мая, а с кисела закваска от бяло и пълнозърнесто брашно. У нас днес много, много рядко се правят такива хлябове, защото процесът е бавен и малко по-трудоемък, но усилията безусловно си струват. Правенето на закваската трае четири дни, но трудът, който влагате, е общо около 20 мин. След като имате готова закваска, технологията е както при обикновеното тесто с мая.

СъставНеобходими продукти за 1 бр

  • за закваската:
  • 50 г / ½ ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • 3 с. л. хладка вода
  • за първото премесване:
  • 4 с. л. топла вода
  • 75 г / ¾ ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • за второто премесване:
  • 120 мл / ½ ч. ч. топла вода
  • 120 г / 1 ч. ч. бяло брашно
  • 25 г / ¼ ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • за тестото:
  • 150 - 180 мл хладка вода
  • 350 г / 3 ч. ч. бяло брашно
  • 10 мл / 2 ч. л. сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За да се приготви закваската, брашното се слага в малка купичка, прибавя се водата и се меси 2-3 мин., за да се оформи тесто. Купата се покрива с фолио пластик и се оставя на топло място за 2 дни.

  2. 2.

    Отстранява се коричката от престоялото тесто и се вземат 2 с.л. от вътрешността. Слага се в голяма купа и се смесва с водата за първото премесване. Постепенно се слага брашното и се меси 2-3 мин. Отново се покрива с фолио и се оставя на топло за 24 ч.

  3. 3.

    Маха се коричката и се смесва с водата за второто премесване. Прибавят се малко по малко брашната. Прави се твърдо тесто. Покрива се с намазано с мазнина фолио и се оставя за 10 часа на топло, докато си удвои обема.

  4. 4.

    Постепенно към втасалата маса в купата се прибавя водата за тестото, слага се брашното и се меси върху набрашнена повърхност около 5 мин., докато стане еластично и гладко.

  5. 5.

    Отново се покрива с намаслено фолио и се оставя на топло да втаса 1½ ч. – 2 ч., докато си удвои обема. Ако искате да си направите пак от същия хляб, сега е моментът да отделите ½ ч.ч. от тестото и да го съхраните в хладилника до 5 дни. С готовото тесто можете направо да започнете от стъпка 3. Останалото тесто се оформя на топка. Купа се застила с чиста ленена или памучна кърпа, леко се поръсва с брашно и в нея се поставя тестото за последно втасване. Така ще се образува красив десен върху тестото от структурата на кърпата, върху която втасва хлябът. Покрива се с фолио и се оставя за 2-3 часа.

  6. 6.

    Втасалото тесто се обръща върху тава за печене, поръсва се с брашно и се разрязва с остър нож на квадрат. Пече се в загрята фурна на 230°С около 30-35 мин.


Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари