Начало За нас Реклама Контакти

Тънкостите на масленото тесто

Снимка за Тънкостите на масленото тесто

Богато и ронливо, масленото тесто, наричано pâte brisée на френски или piecrust на английски, е просто за приготвяне и многофункционално като приложения. Използва се в плодови пити, тарти, в еднопластови и двупластови пайове. Идеално е за тарталети и за декоративни украси, а функциите му не се изчерпват единствено с десертите – служи и за основа на кишове, солени пайове и пити с месо или сирене. Ако към продуктите за тестото се прибави захар, се получава сладко маслено тесто.


Масленото тесто може да се приготвя с краве масло или свинска мас, както и с комбинации между тези мазнини. Маслото е за предпочитане пред маста в десерти, които се консумират студени, особено с плодове като малини и портокали. От друга страна, маста или сместа от мас и масло е подходяща за солени ястия, които се консумират горещи, защото силният вкус на пълнежа – бекон, гъби, сирене и др. – се съчетава добре с аромата на самото тесто.


Важно е парченцата масло в тестото да останат ясно различими. Ако се смесят напълно с брашното така, че да се разтопят по време на топлинната обработка, тестото ще стане твърдо. Също така трябва да се внимава да не се премесва, защото в противен случай ще стане жилаво, а не ронливо. За допълнителен аромат и повече ронливост могат да се добавят 1–2 с. л. царевично брашно. За да се получи сладко маслено тесто, към необходимите продукти се прибавят 1–2 с. л. захар.

Необходими продукти:

250 г брашно
125 г краве масло
1 разбито яйце, средно голямо
½ ч. л. сол
1–2 с. л. вода

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява през фино сито в голяма купа. По този начин в тестото се вкарва въздух и готовото тесто ще стане хрупкаво и леко. 
2. Маслото се стрива с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. По средата на сместа се прави кладенче.
3. Яйцето се разбива леко в отделен съд и се изсипва в кладенчето.
4. Сместа се размесва с лопатка или с ръце и, ако не се събира на тесто, се добавя по малко вода.
5. Тестото се събира с ръка и се слага на плот или върху дъска. Омесва се набързо и се оформя на топка.Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин.

от Меню Ноем. 2011
Рецепти по темата
Коментари