Начало За нас Реклама Контакти

Тарт с тиква, смокини и портокал

Снимка за Тарт с тиква, смокини и портокал
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви една нетрадиционна комбинация от есенни плодове, които се допълват взаимно по великолепен начин. Поднесени са в хрупкава кора от маслено тесто, а цялото съчетание е обогатено с лешници и аромат на портокал.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кората:
  • 1 ч. ч. бяло брашно
  • 2 с. л. царевично брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 3 с. л. захар
  • 50 г краве масло
  • 60 мл прясно мляко
  • за пълнежа:
  • 300 г тиква, нарязана на малки парченца
  • 300 г смокини, нарязани на резени, или от сладко
  • 1 с. л. настъргана портокалова кора
  • 1 с. л. портокалов сок
  • 100 г лешници
  • 2 с. л. краве масло
  • 2 с. л. мед

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купа се смесват двата вида брашно, солта, захарта и бакпулверът. Слага се маслото и се стрива на трохи с брашнената смес. Млякото се прибавя постепенно с лъжица, като сместа се разбърква с вилица. Накрая тестото се събира на топка с ръце, като не бива да се меси дълго време. Разточва се на кръг с диаметър 24 см и се разстила в подходяща тавичка, след което се надупчва с вилица. Покрива се с фолио и се оставя да се охлади за 30 мин. в хладилника. Слага се да се пече 10 мин. в загрята на 200°С фурна.

  2. 2.

    Маслото за пълнежа се разтопява и в него се сипват тиквата, портокаловата кора, сокът, лешниците и медът. Всичко се разбърква на умерен огън около 10 мин., докато се сгъсти и тиквата омекне. Накрая се прибавят смокините. Получената смес се изсипва в запечената кора и се слага да се пече още 20 мин. във фурна, загрята на 180°С.

Вариации:
Опитайте с други ядки или заменете портокаловата кора със сладко от портокали или лимони.

Септ. 2008
Още подобни рецепти
Коментари