Начало За нас Реклама Контакти

Точена вита баница

Снимка за Точена вита баница
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Колкото и да е голямо разнообразието на българските баници, най-емблематична е витата със сирене. Затова всеки, който поне малко е увлечен от готвенето, е добре да владее приготвянето й. Ваш ред е! 

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за корите:
  • 250 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 125 мл вода
  • 1 с. л. олио или зехтин за замесване
  • 150 - 200 г брашно за месене и точене
  • 50 г стопено масло за намазване
  • за мазане:
  • 100 - 150 г стопено масло
  • за пълнежа:
  • 3 яйца
  • 300 г сирене
  • 2 с. л. гъсто кисело мляко
  • 50 г масло
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява два пъти. В центъра му се прави кладенче и в него се слагат водата, солта и зехтинът. Меси се 10 -15 мин. до гладко еластично тесто.

  • 2.

    Тестото се разделя на 6 топки, които се намазват с тънък слой зехтин, покриват се с кърпа и се оставят да починат 30 мин. Всяка от топките се разточва на питка с диаметър 10 см върху повърхност, поръсена с брашно. Питките се разпределят на 2 купчинки по 3, като между тях се маже по лъжичка от маслото. Оставят се на хладно за 10 - 15 мин.

  • 3.

    Питките се разточват с тънка точилка на 2 фини кори с диаметър около 90 см, като се ръси обилно брашно под и върху тях. Разточените кори се слагат върху ленена кърпа за 10 - 15 мин., за да позасъхнат леко.

  • 4.

    Приготвя се плънката, като яйцата се разбиват и се прибавят натрошеното сирене и млякото. На всяка от корите се слагат малки бучици масло и купчинки от сиренето и яйцата. Всяка кора се завива на руло с помощта на кърпата. Готовите рула се завиват на спирала в намазана с масло тава, намазват се със стопено масло и се пекат на 190° С, докато се зачервят.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари