Начало За нас Реклама Контакти

Щрудел

Снимка за Щрудел
150
Време за приготвяне: 150 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Името на този световноизвестен десертен деликатес произлиза от средновековната немска дума за водовъртеж, така че няма нищо чудно, че всеки опитал тази рецепта остава завинаги прикован към  желанието да я опитва пак и пак.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 2½ ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. сол
  • ¾ ч. ч. топла вода
  • 3 с. л. олио
  • за пълнежа:
  • 3 ябълки, нарязани на малки парченца
  • ⅔ ч. ч. стопено масло
  • ⅔ ч. ч. кафява захар
  • ⅔ ч. ч. стафиди
  • 1 ч. ч. орехи, запечени
  • 1 ч. л. канела
  • ⅔ ч. ч. галета или овесени ядки

  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява и се обърква със солта. В средата се прави кладенче и вътре се сипват водата и олиото. Омесва се меко тесто. Меси се 5 мин., докато стане гладко. Загъва се с влажна кърпа и се оставя да почива от 30 мин. до 2 часа.

  • 2.

    Ябълките се задушават в половината масло. Слагат се захарта, стафидите, орехите, канелата, галетата и всичко се охлажда.

  • 3.

    Тестото се разточва с точилка на кръг с диаметър 40 см, покрива се с влажна кърпа и се оставя да почива 15 мин. Слага се върху маса, покрита с набрашнена кърпа, и се разпъва с опакото на ръката много тънко. Дебелите краища се изрязват.

  • 4.

    Получената голяма кора се срязва наполовина, намазва се с масло, плънката се слага в редичка в началото на всяка половина на кората и се завива с помощта на кърпата на руло.

  • 5.

    Намазва се с масло и се пече на 190° С 30 - 40 мин.

  • 6.

    Реже се на дебели парчета и се поръсва с пудра захар.
     


Подходящи типове вина
Март 2011
Още подобни рецепти
Коментари