Начало За нас Реклама Контакти

Чийзкейк от бял шоколад и тиква

Снимка за Чийзкейк от бял шоколад и тиква
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Според историците първообразите на чийзкейка можем да открием още в древните кулинарни книги на Елада и Рим. Но вината за огромната му популярност днес определено е на американците. А тази възхитителна рецепта от бистришкото бистро Sage е вдъхновена не от Щатите, а от Канада, където сладките кейкове с меко сирене също са нещо като национален десерт.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за бисквитената основа:
  • 130 г натрошени обикновени бисквити
  • 1 с. л. какао
  • 1 с. л. мед
  • 2 с. л. счукани орехи
  • 50 г масло на стайна температура
  • за чийзкейка:
  • 100 мл течна сметана
  • 200 г бял млечен шоколад
  • 400 г крем-сирене
  • 160 г фина захар
  • 3 яйца
  • 3 жълтъка
  • ½ ч. л. канела
  • 200 г тиква, печена или варена
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Бисквитите за основата се натрошават в голяма метална купа и към тях се добавят какаото, медът, счуканите орехи и мекото масло. Разбърква се добре с ръце. С готовата смес се покрива дъното на форма за кейк с диаметър 25 см. Формата се слага в хладилника за 15 мин.

  • 2.

    Сметаната и белият шоколад, нарязан на парчета, се смесват и се слагат на водна баня, докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Оставя се да се поохлади.

  • 3.

    Смесват се крем-сиренето и захарта и след като се разбъркат добре, към тях се добавят яйцата, жълтъците, канелата и тиквата. Всичко се разбърква до получаване на еднородна смес. Към нея бавно и на малки порции се добавя хладката шоколадово-сметанова смес.

  • 4.

    Формата с бисквитеното тесто се изважда от хладилника и върху основата се налива сместа с шоколада и крем-сиренето.

  • 5.

    Пече се в предварително загрята на 180° С фурна в продължение на 30 мин. После фурната се намалява на 170° С и чийзкейкът се допича още 15 мин. Сервира се охладен, гарниран с лъжичка подсладена бита сметана.
     


Февр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари