Начало За нас Реклама Контакти

Sage или най-вкусната тайна в Бистрица

Снимка за Sage или най-вкусната тайна в Бистрица

Село Бистрица е известно със сладкопойните бистришки баби, с богаташките къщи и с футболния си отбор, в който играе бившият премиер. Но май не е известно с добрите си заведения за качествена храна. А би трябвало, защото точно в центъра на Бистрица, вече 4 години се намира един от най-вкусните ресторанти в ареала на столицата. Нарича се Sage – кръстен на ароматната салвия, характерна за вкуса на италианската кухня. А жанрът му е „бистро“, но по-скоро по алюзия с Бистрица, тъй като мястото е пълноценен ресторант, и то с толкова приятна атмосфера, вкусна храна и добри вина, че клиентите се задържат часове наред на протяжни разточителни вечери. Малко след откриването му Sage беше наречен от медиите „най-добре пазената тайна на Бистрица“, а за собствениците му писаха: „двама братя поставиха Бистрица на кулинарната карта на България“. Иво и Ники Димитрови са хора с богата практика в ресторантьорството и с много емоционално и специално отношение към кулинарията и виното. Иво е работил 11 години в „Панорама“ на хотел „Кемпински“, включително и като главен готвач, а Ники е натрупал знания и опит от двете страни на тезгяха в различни престижни заведения в София, Кипър и Канада, където е живял 8 години. В общия им ресторант Sage Иво е шеф-готвач, а Ники – мениджър, но разделението е донякъде условно.

Да поддържаш постоянно ниво повече от 4 години, и то на подобно място, е сериозно постижение в ресторантския бизнес у нас. Трудността е, че Бистрица е далеч от центъра, което изключва възможността случайни минувачи да влязат и хапнат. Затова и постоянните клиенти са гръбнакът на успеха за Sage. Сред редовните фенове има доста солидни и известни личности, някои от които през ден изминават пътя от „пъпа“ на столицата, за да хапнат в любимото си бистро.

Помещението на втория етаж на къщата, която някога приютяваше шумна и задимена селска кръчма, е с най-комфортния размер за ресторант – достатъчно обширно, но не твърде голямо. Светло и просторно, бистро Sage има уютен и чаровен интериор – в стил, който смесва с вкус средиземноморски елементи от ковано желязо и мозайки с тухли, дървения и камина, които пък напомнят за алпийска хижа. „Имахме късмет, разказват Ники и Иво, че до нас имаше дизайнер, американката Сюзън Хансбъргър, която е художник и уникално добър готвач. Тя измисли и направи интериора изцяло от приятелски чувства.“ Лятно време витрините се отварят изцяло и топлото пространство се превръща в прохладна тераса. А гледката надолу към София, особено вечер, дава приказна атмосфера през всички сезони.

Вкусна средиземноморска кухня от внимателно подбрани продукти – може би това е най-точното определение за менюто на Sage, но не и достатъчно. Двамата братя ресторантьори са известни с прясната морска храна - често и сезонни черноморски риби от последния улов, с домашно месените и изпечени на момента хлябове, с прясната паста, със свежите и майсторски овкусени салати, с домашно приготвените десерти. И често с ястия извън менюто, вдъхновени от най-чисти и качествени сезонни продукти, с издирването на които Иво постоянно се занимава. Причината да представим Sage е и уникалното телешко месо, което приготвят и с което са може би най-известни. Ще чуете мнения на познавачи, че телешкото тук е едно от най-добрите, които човек може да опита у нас.

Вкусната храна в бистришкия ресторант е допълнена от качествени вина, сред които и някои брандирани от заведението. Допълнена е и от чудесен сервиз, а и от изключително приятната цялостна атмосфера. Семейният рес торант изисква много грижи и работа, но малко са хората, които милеят за работата си като Ники и Иво Димитрови. „Не е лесно, но направихме нещо добро, казват двамата братя, и удовлетворението е голямо“.

Работно време на Sage: от вторник до петък - 17:00 до 24:00 събота и неделя - 11:00 до 24:00

от Веселина Маринова Февр. 2013
Коментари