Начало За нас Реклама Контакти

Постна баница с гъби

Снимка за Постна баница с гъби
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ето една баница, която елегантно прелива италианските традиции по отношение на продуктите в една типично балканска вкуснотия.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • 400 г готови кори за баница, дърпани на сач
  • 500 г печурки, ситно нарязани
  • 2 с. л. сушени манатарки, нарязани
  • 200 мл зехтин от маслиново кюспе (pomace, памъс)
  • 1 глава червен лук, нарязан на полумесеци
  • 200 г сушени домати
  • 1 с. л. мащерка, ситно нарязана или 1 ч. л. сушена
  • 1 с. л. каперси, нарязани или 2 с. л. зелени маслини
  • 3 с. л. нарязан пресен босилек или магданоз
  • 250 мл лека негорчива бира, например пшенична
  •  сол и шарен пипер на вкус
  •  

Начин на приготвяне

  • 1. .

    Манатарките се заливат с 1 ч. ч. вряща вода и се оставят за 20 мин. Прецеждат се, нарязват се, а водата се запазва.

  • 2. .

    В 2 с. л. от зехтина се слага лукът, разбърква се 1-2 мин. и се добавят гъбите, за да се задушат. Слагат се доматите, сушените манатарки, мащерката, сол и пипер на вкус. Накрая се добавят каперсите и босилекът.

  • 3. .

    Корите за баница се надиплят в намаслена тава, като всяка кора се поръсва с малко зехтин, а през 2 кори се разпределя плънката.

  • 4. .

    Баницата се нарязва на ромбове и се залива с бирата. Отгоре се поръсва останалият зехтин. Слага се да се пече 10 мин. в загрята на 210° С фурна, а след това на 180° С за още 20-30 мин., докато се зачерви добре отгоре и отдолу. Поръсва се с няколко капки вода и се покрива с кърпа за 5 мин., за да се задуши.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари