Начало За нас Реклама Контакти

Кростата с круши и амарето

Снимка за Кростата с круши и амарето
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кростата, тарта, пай – различни имена за великолепни сладкиши с хрупкав маслен блат и сочен и ароматен пълнеж.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. за тестото:
  2. 250 г брашно
  3. 100 г фина кристална захар
  4. 1 щипка сол
  5. 1 ч. л. ванилена захар
  6. 120 г масло
  7. 3 жълтъка
  8. за пълнежа:
  9. 2 големи ароматни круши
  10. 1 с. л. масло
  11. 3 с. л. бяло вино
  12. ½ ч. ч. захар
  13. за крема:
  14. ½ ч. ч. захар
  15. 500 мл прясно мляко
  16. 40 г царевично нишесте
  17. 3 жълтъка
  18. 100 г бисквити амарети или ореховки
  19. 2 с. л. амарето
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява и се смесва със захарта, ванилията и солта. Слага се маслото и се стрива на трохи. Сипват се жълтъците и се оформя тесто. Завива се с фолио и се оставя 30 мин. в хладилника.

  2. 2.

    През това време крушите се обелват и се нарязват на резени. В тиган се затряват виното, захарта и маслото. Слагат се крушите и се оставят да поврат 2 мин.

  3. 3.

    За крема жълтъците се разбиват с ½ ч. ч. от млякото и с нишестето. Останалото мляко се кипва със захарта. Врящото мляко се налива на тънка струя в жълтъчната смес при непрекъснато разбиване. Връща се на котлона, за да се сгъсти. Сваля се от огъня и се прибавят натрошените бисквити и амаретото.

  4. 4.

    Тестото се разточва и се слага във форма за печене с диаметър 30 см, като се оформя ръб от 2 см. Вътре се сипва пълнежът и отгоре се подреждат крушите. Пече се около 40 мин. във фурна, загрята на 180° С. Кростатата се сервира се студена, поръсена с пудра захар и канела.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари