Начало За нас Реклама Контакти

Храни на любовта

Снимка за Храни на любовта

Стридите, шампанското и шоколадът имат твърде далечна връзка по линия на хранителния им състав, но и трите са ценени заради предполагаемата им способност да усилват либидото. Днес учените се опитват да разширят познанията и да намерят научни обяснения на някои от митовете, свързани с храните-афродизиаци.


Известна е ролята на хранителния режим в поддържането на хормоналния баланс - достатъчен повод някои изследователи да твърдят, че има пряка връзка между храненето и сексуалното желание. Например храни като шоколада имат текстура, вкус и аромат, от които многобройните нервни окончания по устните и в устата получават информация способна да провокира производството на определени хормони и други вещества като ендорфините, които влият върху душевното състояние на хората. Науката обаче все още не е доказала категорично връзката между специфичните компоненти в храните, считани за афродизиаци (цинк, фолиева киселина, изофлавони) и ефекта им да засилват либидото.
 

Едно е сигурно – като погледнете списъка на храните, които от векове се считат за афродизиаци, ще се убедите, че огромната част от тях са и изтънчени деликатеси, изключително вкусни съставки или подправки, високо ценени в най-изисканата кухня. А тъй като от друга страна всички са и здравословни, дори да не вярвате в действието им като афродиазиаци или пък изобщо да не се интересувате от този аспект на храната, все пак може да си доставите удоволствие за Трифон Зарезан или за Свети Валентин с едно по-специално меню, включващо някои от храните на любовта.

от Меню Февр. 2014
Рецепти по темата
Коментари