Начало За нас Реклама Контакти

Това е най-скъпата подправка в света. Ако попаднете на подозрително евтин шафран, вероятно той въобще не е такъв. Понякога под името на тази кулинарна скъпоценност се предлагат оранжевите цветчетата на Carthamus tinctorius, но те нито притежават особения, напомнящ на лекарства аромат на нишките, добити от цветовете на лилавия минзухар Crocus sativus, нито могат да придадат интензивния жълт цвят на храната, която "подправят". Шафран се продава под две форми - на нишки, наричани пестили, или стрит на прах. Пестилите трябва да се накиснат в малко топла вода преди готвене, докато прахът може да се добави директно към ястието. Леко стряскащият "болничен" аромат драматично се променя в комбинация с останалите продукти в рецептата. Особено приятен е в съчетание с прясна мента. Класически рецепти, в които се използва шафран, са ризото по милански, френската рибена яхния буябес, валенсианската паеля и многобройните северноиндийски оризови ястия бирияни.

от Людмил Хайдутов Март 2011
Рецепти по темата
Коментари