Начало За нас Реклама Контакти

Гулаб джамун

Снимка за Гулаб джамун
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Най-известният индийски десерт спада към огромното семейство на сиропираните сладкиши и като такъв се представя повече от достойно – интензивен сладък вкус, ароматни подправки и хрупкаво тесто с отчетлив млечен елемент. Ако тулумбите и баклавите са ви омръзнали, не се колебайте да опитате нещо ново.

СъставНеобходими продукти за 25 броя

  • 3 ч. ч. сухо мляко
  • 1 ч. ч. оризово или пшенично брашно
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 3-4 с. л. прясно мляко
  • 200 мл сметана
  •  олио за пържене
  • за сиропа:
  • 3 ч. ч. захар
  • 2 ч. ч. вода
  • 5 шушулки кардамон
  • 1 щипка шафран от магазин Vintageclub

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сиропът се приготвя, като се слагат да заврат водата, захарта, кардамонът и шафранът. Варят се на умерен огън в продължение на 10 мин., докато сиропът се сгъсти.

  2. 2.

    Смесват се сухото мляко, брашното и бакпулверът. Прибавят се сметаната и толкова прясно мляко, че да се получи средно твърдо тесто.

  3. 3.

    Олиото се загрява на по-ниска температура. Нивото на мазнината трябва да бъде поне 5 см. С ръце, намазани с олио, се оформят топки от тестото с големина на орех. Пускат се в мазнината и след като изплуват на повърхността, се пържат бавно от всички страни, докато добият светлокафяв цвят. Веднага се пускат в горещия сироп.

Вариации · Добавете лъжичка канела и 2-3 зърна карамфил вместо шафран.

Подходящи типове вина
Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари