Начало За нас Реклама Контакти

В последните години тенденцията за използване в кулинарията на разнообразни листни зеленчуци и свежи подправки от Средиземноморието се проявява и в България. Това направи достъпа ни до продукти като цикория, майоран или салата Фризе възможен, макар и все още затруднен. Изключително приятна част от тази свежа вълна е руколата.

Тази вече почти задължителна съставка на една добра салата се среща в природата като плевел или по запустели места из европейското Средиземноморие и Мала Азия. Отглеждана още в древен Рим и спомената в указ на Карл Велики като едно от растенията, които трябва да присъстват във всяка градина във Франкската империя, руколата губи популярността си  през XVIII век. Днес изваденият от забвението бивш бурен, освен че е възвърнал позициите си в Западна Европа, е завзел и нови територии отвъд Атлантика, навсякъде със статута на високо ценен зеленчук.

Използваната част на руколата са листата, за предпочитане по-младите. Те са със леко лютив вкус, напомнящ на вкуса на зеленчуци от същото семейство кръстоцветни - Brassicaceae, като ряпата, главестото зеле или хряна, но с отчетлив привкус на орехови ядки.По-старите листа също са ядливи, но са по-жилави и специфичният вкус е изцяло доминиран от характерната лютивина.

Стандартно руколата се консумира прясна, като част от салата или самостоятелно, а класическото поднасяне е с балсамов оцет, зехтин и тънки резени пармиджано. Хубаво е листата да се прибавят цели в салатите, но ако разполагате с по-едри - накъсайте или ги срежете с ножица на 2-3 части, но не ги кълцайте с нож, за да не загубят свежестта си. Като популярен италиански зеленчук руколата е намерила своето място в някои ризото и сосове за паста. Опитайте я  в комбинация с типични средиземноморски продукти , като каперси или пиньоли (ядките на пинията, вид бор, които се продават в България под името кедрови ядки). Леката лютивина идеално подхожда и на морска храна.

Предлаганата на българския пазар рукола обикновено е внос от Германия, Холандия или Израел, което за съжаление оскъпява стойността й, а това е култура, напълно пригодна за родните условия. Непрекъснато увеличаващото се търсене на вкусната салата може би ще накара някои производители да се замислят.

ИМЕНА
Латински - Eruca sativa
Български - рукола
Английски - Rockets, Arugula
Френски - Roquette
Немски - Salatrauke, Rauke, Rucola
Италиански - Rucola, Ruchetta
Испански - Rúcula, Oruga, Jaramago, Arrúgula, Roqueta

от Людмил Хайдутов Юли 2013
Рецепти по темата
Коментари