Начало За нас Реклама Контакти

Салата с рукола и мариновани тиквички

Снимка за Салата с рукола и мариновани тиквички
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Богата на съставки и вкусове, тази салата е чудесен пример за баланса, необходим за успеха на едно ястие. От едната страна са засищащите пастърма и пъдпъдъчите яйца, а от другата свежите тиквички и прясната рукола. Равновесието е запазено, а комбинацията – ненадмината.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 тиквичка, нарязана на тънки дълги ленти
  • 2 ч. ч. салата фризе или зелена салата, накъсана
  • 1 ч. ч. пресен спанак, по желание
  • 8 пъдпъдъчи яйца
  • 100 г пастърма, нарязана на тънки резени
  1.  олио за пържене
  • за маринатата:
  • 6 с. л. зехтин
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 1 ч. л. листа от пресен розмарин
  • 1 ч. л. листа от прясна мащерка
  • 1 ч. л. мед
  • 2 с. л. нарязани сушени домати
  • 100 г маслини, нарязани на ситно
  1.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Всеки резен пастърма се нарязва на много тънки ивици и се изпържва на маслена баня до хрупкаво. Отцежда се върху кухненска хартия.

  2. 2.

    Яйцата се поставят в студена вода с 1 с.л. сол и се слагат на силен огън. Щом заврат, се покриват с капак, котлонът се изключва и се оставят 3 мин. Заливат се със студена вода и се обелват.

  3. 3.

    Маринатата се приготвя, като в хаванче се стриват листата розмарин и мащерка със зехтина и балсамовия оцет. Подправят се с мед и сол на вкус. Ако липсва хаванче, съставките се пасират и прецеждат. Добавят се нарязаните сушени домати и маслини. С тази марината се заливат резените тиквички и яйцата за 15-20 мин.

  4. 4.

    Салатата се аранжира, като се подреждат тиквичките и зелените листа. Отгоре се слагат яйцата и пастърмата. Всичко се подправя с лъжица-две от маринатата на тиквичките.


Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари