Начало За нас Реклама Контакти

Провансалски киш

Снимка за Провансалски киш
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кадифената текстура на плънката на този киш напомня на крем брюле, но, разбира се, допълнен със сладоста на лука, богатия вкус на бекона и хрупкавата маслена кора.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • за тестото:
  • 300 г брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 140 г студено масло
  • 3-4 с. л. ледена вода
  • за пълнежа:
  • 2 с. л. зехтин
  • 4 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
  • 100 г бекон или панчета, нарязан на малки кубчета
  • 100 г пушен бекон, нарязан на кубчета
  • 3 яйца
  • 250 г крем фреш
  • 1 ч. л. листа от мащерка
  •  сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Приготвя се основата, като брашното се пресява със солта в голяма купа. Маслото се прави на трохи с брашното. Прибавя се толкова ледена вода, че да се получи средно твърдо тесто. Не се меси дълго. Увива се с фолио и се слага в хладилника за 30 мин.

  • 2.

    Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се слага в добре намаслена тавичка с диаметър 26-30 см. Оформя се ръб, висок около 1 см. Слага се в хладилника.

  • 3.

    Фурната се загрява на 190° С. Тестото в тавата се набожда с вилица, покрива се с алуминиево фолио и се пече 25 мин.

  • 4.

    В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква, докато леко започне да се зачервява. Прибавят се чушката и беконът и се разбъркват 5-6 мин., докато беконът започне да се позлатява. Сипва се в запечената кора.

  • 5.

    Яйцата се разбиват със сметаната и мащерката. Прибавя се щипка сол и черен пипер.

  • 6.

    Кишът се залива със сметаната и се пече в загрята фурна на 180° С около 20 мин. или докато яйцата се стегнат.

Подходящи типове вина
Ян. 2017
Още подобни рецепти
Коментари