Начало За нас Реклама Контакти

Шкембе по римски

Снимка за Шкембе по римски
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Много трудно, която и да е рецепта “по римски” може да се възпроизведе без автентичните продукти. Затова ако панчетата се замени с бекон, а римското пекорино с овчи кашкавал, полученото ястие също ще е много вкусно, но едва ли ще може да носи името trippa alla romana.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 100 г панчета, нарязана на малки кубчета
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 1 стрък селъри, обелен и тънко нарязан
  • ½ ч. л. едросмлян лют червен пипер
  • 50 мл бяло вино
  • 300 г пасата от домат или консервирани домати, ситно нарязани
  • 2 с. л. зехтин
  • 3 с. л. джоджен, нарязан
  • 100 г сирене пекорино романо, настъргано
  • за шкембето:
  • 1 кг телешко шкембе
  • 1 глава лук, срязана на две
  • 1 скилидка чесън, цяла
  • 1 морков, нарязан на кръгчета
  • 5 стръка магданоз
  • 1 дафинов лист 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шкемебето се измива, залива се с вода да се покрие, добавят се лукът, чесънът, морковът, магданозът и дафиновият лист. Вари се на тих огън 1,5 - 2 часа или докато омекне. Нарязва се на квадратчета.

  • 2.

    Зехтинът се загрява и в него се слага панчетата. Прибавят се лукът, морковът, селърито, сол на вкус. Разбъркват се, докато омекнат и леко се зачервят. 

  • 3.

    Слагат се шкембето и червеният лют пипер, разбърква се. Налива се бялото вино и се бърка, докато се изпари. Прибавят се доматите. Покрива се и се задушава 10 - 15 мин. Слага се джодженът и се разбърква. Сервира се поръсено с пекориното.

Подходящи типове вина
Окт. 2015
Още подобни рецепти
Коментари