Начало За нас Реклама Контакти

6 начина да изпечем скумрия

Снимка за 6 начина да изпечем скумрия

Все по-често пренебрегвана и подценявана, скумрията е риба с уникални качества:

 • стегнато месо с апетитен вкус и малко кости,

 • съдържа важни за човека вещества като омега-3 киселини, 

 • умерена цена,

 • замразява се добре и затова е лесно достъпна.

Предлагаме ви 6 идеи за приготвяне на тази риба, така че да ѝ се насладите по възможно най-добрия начин. 

1.

Скумрия със сос от маслини

Скумрията има много характерен и доста обсебващ мирис, затова е добре тя да се приготвя с подправки с подобен интензитет. Букетът от розмарин, босилек, мента и чесън е подходящ за целта, а тръпчивостта на маслините чудесно уравновесява забележимата мазнина на рибата.

 

2.

Печена скумрия с боб

Ако си спомняте с умиление за някогашното качество на рибните консерви "Закуска", тази рецепта със сигурност ще ви допадне, а и съвсем спокойно ще се превърне в едно от любимите ви ястия.

 

3.

Скумрия с гъбен сос

Скумрията на скара е едно позабравено явление от близкото минало, което в тази рецепта е хитро разчупено от аромата на гъби и праз лук.

 

4.

Гювеч със скумрия

Дребните скумрии, които идват у нас от Егейско море, се отличават от отдавна познатите ни океански роднини не само по размери, но и по интензивност на аромата. По-фината миризма на "дребосъците" чудесно се смесва с тази на зеленчуците в рецептата, която ви предлагаме, без нито една да доминира в общата хармония.

 

5.

Скумрия със салата от целина и хрян

Интензивният аромат на скумрията и нейното високо съдържание на мазнини й позволяват великолепно да се съчетава с дъхав зеленчук като целината и с пикантния хрян.

 

6. 

Скумрия на грил със салата от червено цвекло

Скумрията е доста мазна риба,което е чудесно качество при контакт със скарата, но пък изисква по-леки гарнитури, например вкусна салата от печено цвекло.

от Меню Ян. 2015
Коментари