Начало За нас Реклама Контакти

Ароматна скумрия със салата от целина и хрян

Снимка за Ароматна скумрия със салата от целина и хрян
50
Време за приготвяне: 50 минути + 30 минути за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Интензивният аромат на скумрията и нейното високо съдържание на мазнини ѝ позволяват великолепно да се съчетава с дъхав зеленчук като целината и с пикантния хрян. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 дребни скумрии
  2. 1 ч. л. кимион на зърна
  3. 1 ч. л. кориандър на зърна
  4. 1 щипка семена от копър
  5. ½ ч. л. лют червен пипер, по желание
  6. 2 с. л. олио
  7.  сол и черен пипер на вкус
  8. за салатата:
  9. 1 глава целина
  10. 2 моркова
  11. 1 с. л. лимонов сок
  12. 2 с. л. винен оцет
  13. 1 ч. л. естрагон, ситно нарязан
  14. 1 с. л. зехтин
  15. 1 с. л. копър
  16.  сол на вкус
  17. за соса от хрян:
  18. 200 мл сметана 35%
  19. 2 с. л. настърган хрян или готова паста от хрян
  20. 1 с. л. див лук
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибите се почистват от двете страни се правят няколко нареза с нож, за да проникнат подправките. Посоляват се от всички страни.

  2. 2.

    Семената от кимион, кориандър и копър се запичат в сух тиган на умерен огън за 20 - 30 сек., докато станат ароматни. Оставят се да изстинат и се стриват в хаванче. Със сместа се обтриват рибите и се намазват с олиото. Оставят се да се мариноват 30 мин.

  3. 3.

    Морковите и целината се нарязват на кубчета и се слагат да се сварят за 10 мин. в подсолена вода, в която е добавен лимоновият сок. Отцеждат се. Оцетът се сгорещява и с него се залива естрагонът. Когато изстине, се прецежда. С него се овкусява салатата. Подправя се със сол и зехтин. Добавя се копърът.

  4. 4.

    Към разбитата сметана за соса се прибавят хрянът, сол на вкус и зеленият лук.

  5. 5.

    Рибите се слагат на силно загрят грил-тиган или скара, температурата се намалява и се пекат по 3-4 мин. от всяка страна. Сервират се със салатата и соса.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари