Начало За нас Реклама Контакти

Скумрия със сос от маслини

Снимка за Скумрия със сос от маслини
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Скумрията има много характерен и доста обсебващ мирис, затова е добре тя да се приготвя с подправки с подобен интензитет. Букетът от розмарин, босилек, мента и чесън е подходящ за целта, а тръпчивостта на маслините чудесно уравновесява забележимата мазнина на рибата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 филета от скумрия
  • 1 с. л. сол
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 1 ч. л. ситно нарязан розмарин
  • 2 с. л. зехтин
  • за соса:
  • 200 г маслини без костилки, нарязани
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1 ч. ч. зелени подправки – босилек, магданоз, мента
  • 50 г зехтин
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязяна, по желание
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Солта се стрива в хаванче заедно с лимоновата кора и розмарина. Филетата се обтриват с получената смес и се оставят за 10 мин.

  • 2.

    За соса се пасират заедно зехтинът, чесънът, зелените подправки, оцетът и лютата чушка. Накрая се добавят маслините.

  • 3.

    Филетата се намазват със зехтина и се слагат да се изпекат на грил или грил-тиган за 3-4 мин. от всяка страна, на среден огън. Когато се обърнат веднъж, се намазват със соса.

  • 4.

    Изпечените филета се сервират с останалия сос.

  •  

Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари