Начало За нас Реклама Контакти

Прованс

Снимка за Прованс
© Йорданка Райкова
 • Залята от слънце през по-голямата част на годината, потопена в ароматите на диворастящи билки, допираща лазурните води на Средиземно море, френската област Прованс олицетворява най-точно израза „живот като на Бог“. Ако планирате да прекарате почивката си в югоизточната част на Франция, оставете си достатъчно време, за да успеете да разгледате и опознаете това райско кътче, да усетите местния живот и да се отдадете на нови кулинарни преживявания.

 •  

 • Препоръчително е да посетите Прованс извън натоварените ваканционни месеци юли и август, за да избегнете огромните тълпи туристи, напрежението в търсене на свободно място за паркиране, маса в добър ресторант или шезлонги на плажа. Ако обичате да откривате всяка нова дестинация по свой начин и не сте любител на организираните пътувания, най-добре е да летите до Ница или Марсилия, да наемете кола оттам и да се впуснете в едно много френско, приказно приключение. Не забравяйте да отворите прозорците на колата, за да вдишате ароматите на цветята и подправките, които ще ви следват по време на целия път – лавандула, майоран, розмарин, мащерка. Още докато наблюдавате красивите шарени поляни на Прованс и се отдавате на природната аромотерапия, ще усетите как се отпускате напълно и отърсвате от себе си и последната частица стрес, натрупан в работното ежедневие.

 •  

 • Макар и столица на областта Прованс, Марсилия отстъпва по известност на популярни гурме центрове като Авиньон, Екс–ан–Прованс и, разбира се, на легендарния Лазурен бряг. Хубаво би било да се абстрахирате от пътеводителите и да се отбиете и в малките градчета, които изобилстват от реставрирани стари къщи за гости, предлагащи нощувка със закуска. Добре е да започнете обиколката по такива места, за да се опитате да влезете в ритъма на хората, живеещи тук, които си остават много време за всичко - за сутрешното кафе, за да поговорят надълго със съседите на пазара или за да прекарат няколко часа в следобедната игра буле на прохлада под чинари - характерните за всеки градски площад в Прованс дървета. Едно от най-приятните неща е да прекараш деня като местен – изберете едно от безбройните малки кафенета, поръчайте кафе или пастис – алкохолна анасонова напитка с жълт цвят, и се насладете на атмосферата. След това се разходете из градския пазар („марше“ на френски), предлагащ по всяко време на годината разнообразие от пресни сезонни продукти, цветове и аромати, въплъщаващи средиземноморския климат и култура на живот.

 •  

 • Обядът е свещен ритуал в Прованс. Обичайно продължава от 12 до 14 часа, като до 12,30 повечето маси в ресторантите са заети. Най-изгодно е да се поръчва дневното меню на заведението, което обикновено предлага три степени. Собствениците не обичат да затрудняват клиентите, нито да усложняват собствения си живот, пък и тук сезонната храна е закон. Така че гозбите са приготвени със свежите покупки от сутрешния пазар, като на малка дъска пред всеки ресторант или бистро са описани предложенията за деня. Предястието може да е например букет от различни салати, риба тон и аншоа или карамелизирана круша със запечено сирене банон с балсамикова редукция. Любимо ястие на южняците французи е прословутият буябес, приготвен от различни видове риби и морски деликатеси. Поднася се с препечен хляб с айоли (домашно приготвена майонеза със зехтин и чесън). Брандад е друго характерно блюдо от Прованс. Това е пате, приготвено от обезсолена сушена риба треска. И понеже голяма част от областта изобилства от прясна морска храна, характерният избор продължава с ескабеш – парчета сурова риба, мариновани в зехтин, лимон и билки. Рататуй - традиционната рецепта от Ница, дала името на великолепния едноименен анимационен филм, представлява сезонни задушени зеленчуци и може да се поднесе като самостоятелна порция или гарнитура. Столицата на френската Ривиера е известна и с вкусната салата нисоаз – микс от салати, риба тон, аншоа, каперси, варени картофи, нарязано твърдо сварено яйце, домати, маслини, червена чушка, шалот, артишок и дресинг.

 •  

 • Жителите на Прованс никога не сядат на масата без хляб. Предлагат се различни видове, като един от най-популярните е фугас – наподобяващ пиде или плоска питка, с характерни нарези и форма на житен клас, приготвен от бяло брашно и с жилава консистенция. Сравняван с примитивна форма на пица, фугас може да бъде поръсен с подправки, орехи или запечено сирене.

 •  

 • Незаменим придружител на храната е и добре подбраното вино. В Прованс най-типично е производството на розе, но също така в северната част се намира една от най-известните френски деноминации за произход на червени вина „Шатоньоф дьо пап”.

 • След като сте натрупали кулинарен опит, можете да се спуснете със самочувствие по претенциозните курорти на „Лазурния бряг“. Добре би било да се съветвате по време на френската ви обиколка с пътеводителите „Го Мийо“ и „Мишлен“. Английският писател Питър Мейл описва много точно значението на двата гайда в книгата си „Една година в Прованс“. Наричайки ги „оракулски книги“, авторът съветва да ползвате и двата. „Мишлен“, макар и по-популярен, прави кратко представяне на заведенията – цени, оценки на кулинарните критици и посетители, докато „Го Мийо“ разказва и професионалната история на всеки готвач и дали продължава да се развива или се радва единствено на стара слава.

 •  

 • Дори да предпочитате обикновената, но вкусна и качествена храна в малките непретенциозни гостилници в Прованс, няма да съжалявате, ако опитате поне един от ресторантите на Френската Ривиера, отличени с една или повече Мишленови звезди (розетки). Дегустационните менюта варират от около 80 до 200 евро на човек в зависимост от това дали са включени подходящи вина към всеки курс. Посещението на подобно място е необикновен и запомнящ се кулинарен празник. Методите за обработване на продуктите често граничат с научни експерименти, а вкусовите измерения се преливат и преплитат и ви водят към един нов свят на вкусове и аромати, в който храната е извисена до изкуство.

 •  

 • Голяма част от учениците на известните готвачи избират да ръководят кухнята на богати и известни личности на борда на личните им яхти. Пристанищата на Сен Тропе, Кан и морето наоколо са буквално задръстени от луксозни плаващи дворци, като броят им със сигурност надхвърля тези на ресторантите. Често над тях кръжат хеликоптери с папараци, които ще продадат информация на утрешните жълти вестници кой е присъствал и какво е включвало менюто.

 •  

 • Вдъхновявала през вековете творци като Ван Гог и Сезан, Прованс продължава и до ден днешен на бъде любимо място както на французите, така и на посетители от цял свят. Със сигурност всеки си мечтае да вземе със себе си парченце от това непреходно великолепие и да го отнесе в своя дом. Известно е, че най-добрите аромати започват като съчетание от етерични масла, извлечени от натурални съставки. Град Грас е известен като „световна столица на парфюмите“. Всяка година именно тук повечето известни модни марки купуват формули за новите си продуктови гами. В някои лаборатории всеки посетител може да избере и запечата уханията на Прованс в бутилка собствен парфюм.

 •  

 • Човек не може и не иска да се сбогува с Прованс, така както не може и не иска да се раздели с любовта. Казвате „довиждане“, пожелавате си „до скоро“ и колкото повече се отдалечавате, толкова по-бързо искате да се върнете в райската градина, там където всеки ще почувства какво означава „живот като на Бог“.

от Йорданка Райкова Май 2012
Рецепти по темата
Коментари