Начало За нас Реклама Контакти

Свински котлети по провансалски

Снимка за Свински котлети по провансалски
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

ПровансLa Provence, южната френската област между река Рона, Алпите и Италия, е сред най-древните културни региони в Европа. Благоприятният климат, близостта на морето и плодородните почви са привличали хората още от праисторическите епохи. Името Прованс идва от латинското provincia, защото това е първата и най-силно романизирана римска колония извън Италия, наречена Gallia Cisalpina, т.е. отсам Алпите. И до днес навсякъде из областта се срещат отлично запазени архитектурни паметници от римско време, като прочутият акведукт Понт дю Гар или театърът в Ним. За мнозина Прованс се характеризира с три Р-та - римляни, романика и розмарин. И тъй като не сме нито историческо, нито архитектурно списание, ще отделим повече внимание на розмарина, една от най-типичните подправки в провансалската кухня. Това вечнозелено храстче със силен специфичен аромат съдържа много етерични масла и витамин С. Познато е още от древността, когато се е използвало като дар за богинята Афродита. Подхожда на всякакви меса, но и на печени ябълки например.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 бр./ 800 г свински котлети
  • 8 с. л. зехтин
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 1 скилидка пресован чесън
  • ½ ч. л. натрошена мащерка
  • ½ ч. л. натрошен на ситно розмарин
  • 2 с. л. галета
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Котлетите се разделят, измиват се и се подсушават. Запържват се в 3 с.л. зехтин, по 3 мин. от всяка страна. Фурната се загрява на 200°С.

  2. 2.

    Магданозът се смесва с галетата, мащерката, чесъна, размарина и останалия зехтин.

  3. 3.

    Котлетите се посоляват и се поръсват с черен пипер. Сместа с подправките се разделя на четири и се намазва върху всеки от котлетите.

  4. 4.

    Котлетите се запичат до зачервяване. Поднасят се със задушена царевица с копър и намазани със зехтин, леко запечени пресни домати.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари