Начало За нас Реклама Контакти

Селско месо

Снимка за Селско месо
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Заедно с тавче гравче селското месо може да се смята за националното ястие на Македония. Рецептите са различни,но винаги съдържат свинско и гъби, а тази е разнообразена с повечко зарзават и с кюфтета.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 300 г кайма
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 2 с. л. магданоз, нарязан
  • 4 с. л. олио
  • 3 глави лук, нарязан на полумесеци
  • 2 стръка праз, нарязан на кръгчета
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 1 резен целина, нарязана на кубчета
  • 2 сушени чушки, натрошени
  • 500 г гъби, нарязани на резени
  • 200 г пушени гърди, нарязани на кубчета
  • 1 с. л. брашно
  • 200 мл бяло вино
  • 2 дафинови листа
  • 1 кг свинска плешка, нарязана на кубчета
  • 50 мл сметана, по желание
  •  сол, пипер на вкус
  •  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Каймата се омесва с лука, магданоза, сол и пипер на вкус. Оформят се малки кюфтета.

  2. 2.

    В 2 с. л. загрято олио се слагат нарязаният на полумесеци лук, морковите, празът и целината. Разбъркват се на силен огън, докато започнат да се зачервяват. Прибавят се гъбите и чушките. Разбъркват се 4-5 мин. Слага се беконът, разбърква се.

  3. 3.

    Слага се брашното и се разбърква. Налива се виното и се оставя да поври, без да се покрива, 2-3 мин. Добавя се 1 ч. ч. гореща вода и се подправя със сол и пипер на вкус. Добавя се дафиновият лист.

  4. 4.

    В друг съд се сгорещяват 2 с. л. олио и се изпържва месото на 2-3 порции, докато леко се зачерви. Посолява се. Прибавя се към гъбите.

  5. 5.

    Всичко се сипва в глинен съд, пускат се кюфтенцата. Пече се на 180° С около 60 мин. или докато месото омекне и сместа се сгъсти. Накрая може да се добави сметана и да се запече още 20 мин.

Подходящи типове вина
Март 2017
Още подобни рецепти
Коментари