Начало За нас Реклама Контакти

Капама с лимец

Снимка за Капама с лимец
240
Време за приготвяне: 4 часа + 12 часа за накисване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Между Пирин и Рила зимните празници не могат да минат без прословутата капама.Тя се пече с часове, затова традиционният ориз в нея не винаги е в най-добата си форма. Може би лимецът е по-доброто и стегнато решение.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • ½ ч. ч. лимец
  • 1 едра кисела зелка, нарязана
  • 3 цели листа от кисело зеле
  • 2 глави чекане или мариновано червено цвекло, по желание
  • 1 лук, ситно нарязан
  • 1 с. л. червен пипер
  • ½ ч. л. див кимион или семена от резене
  • 1 сушена червена чушка, натрошена
  • 1 ч. л. пипер меланж на зърна
  • 2 дафинови листa
  • 1 праз, нарязан на кръгчета
  • 500 г кървавица или бахур, нарязани на кръгчета
  • 2 домашни или суровосушени наденица, нарязани
  • 1 пиле, нарязано на парчета
  • 1 кг свинска плешка, нарязана на кубчета
  • 500 г свински гърди с кост, нарязани на кубчета
  • ½ ч. ч. брашно
  • 2-3 с. л. вода 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лимецът се измива и се накисва за една нощ в студена вода.

  • 2.

    Ако зелето е много солено, се залива с 1 л вряща вода и се оставя да кисне една нощ. Изстисква се и се смесва с нарязаното чекане, лука, отцедения лимец, червения пипер, натрошената чушка, дивия кимион, пипера на зърна и дафиновите листа.

  • 3.

    Смесват се кървавицата, наденицата, пилето, свинската плешка и празът.

  • 4.

    На дъното на глинен съд с капак се слагат свинските гърди и се покриват с ред от сместа със зелето. Така се редуват 3 пъти редове от зеле и месо, Завършва се със зеле. Всичко се залива с 200 мл вода и се покрива с целите листа зеле. Затваря се с капак.

  • 5.

    От брашното и водата се замесва лепкаво тесто, с което се замазва ръбът на капака, за да не излиза парата. Слага се в студена фурна и температурата се вдига постепенно до 150° С. Пече се 3 часа.

Чекане е цвекло, ферментирало във вода. Продуктът е характерен както за района между Рила и Пирин, така и за част от Родопите. 

Подходящи типове вина
Дек. 2016
Още подобни рецепти
Коментари