Начало За нас Реклама Контакти

Писаладиер

Снимка за Писаладиер
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Pissaladière е провансалската версия на пицата и само в изключително редки случаи се приготвя с домати. Освен това се отличава от италианската класика и заради по-дебелото тесто.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за тестото:
  • 400 г брашно
  • 15 г мая за хляб
  • 200 мл вода
  • 1 ч. л. сол
  • за пълнежа:
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 кг лук, нарязан на полумесеци
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 12 филенца аншоа в зехтин
  • 1 ч. ч. ароматни натурални маслини
  • 1 стрък мащерка
  • 1 малък дафинов лист
  • 1 с. л. каперси
  •  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява и се разбърква със солта, в центъра му се прави кладенче и в него се изсипва маята, разтворена във водата. Тестото се меси върху леко набрашнена повърхност, като с едната ръка се придържа в единия край, а с другата леко се разтегля напред. Сгъва се обратно на топка, прави се четвърт завъртане и отново се разтегля. Така тестото се меси около 4-5 мин., докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за 60 - 90 мин. или докато си удвои обема.

  • 2.

    Зехтинът се загрява на умерен огън. Добавят се лукът, чесънът, мащерката и дафиновият лист и се разбъркват 10 - 15 мин., докато леко се карамелизират. Каперсите се нарязват на ситно и се прибавят към сместа.

  • 3.

    Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 3 мм. Слага се в тавичка и се оформя борд. Сместа се изсипва върху тестото.

  • 4.

    Филетата аншоа и маслините се подреждат върху лука.

  • 5.

    Изпича се във фурна, загрята на 220° С за 15 мин. Писаладиер се поднася топла или студена.
     


Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари