Начало За нас Реклама Контакти

Италианска закуска

Снимка за Италианска закуска
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Със сигурност такава закуска няма да ви поднесат в Италия - изглежда там солената храна е табу за сутринта. Но пък тази рецепта вкусно ще ви зареди за предстоящия ден с едни от най-разпознаваемите продукти от Апенините.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 1 ч. ч. бяло брашно
  • 1 ч. ч. грахам брашно
  • 1 с. л. пшеничен зародиш
  • 2 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 2 с. л. меко масло
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • за гарниране:
  • 100 г моцарела или бяло сирене
  • 1 червена чушка, нарязана на тънки кръгчета
  • 100 г чери доматчета или парченца домат
  • 2 с. л. нарязани листа от босилек
  • 50 мл зехтин
  • 1 с. л. кедрови ядки за поръсване

Начин на приготвяне

  • 1.

    Млякото се разбърква със содата и към него се добавят яйцето, солта и маслото.

  • 2.

    Бърка се само с дървена лъжица. Двата вида брашно се пресяват и се добавят към сместа. За да стане още по-полезно тестото, се обогатява с пшеничен зародиш.

  • 3.

    Босилековите листа се заливат със зехтина и се пасират с щипка сол.

  • 4.

    Тестото се разстила в тавичка, покрита с хартия за печене. Отгоре се слагат кръгчета моцарела, чушката и доматчетата. Всичко се залива с босилековия зехтин и се поръсва с кедровите ядки. „Пицата” се пече във фурна, загрята на 180˚ С, докато се зачерви.

Съвет: Пригответе пицата и плънката от предната вечер, покрийте с фолио и запечете сутринта. Опитайте с различни плънки, например:

домати, сирене, кашкавал и чубрица;

прошуто, моцарела и пармезан;

кашкавал, доматчета и маслини;

моцарела, сушени домати и каперси;

риба тон, моцарела и босилек.

Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари