Начало За нас Реклама Контакти

10 идеи за свежи пролетни салати

Снимка за 10 идеи за свежи пролетни салати

За веселите и вкусни пролетни трапези поднасянето на салатата е неотменно свещенодействие. Тя бележи началото на всяко ритуално пиршество - затова красивият й вид, майсторските вкусови комбинации и свежестта на продуктите са особено важни. Всеки дом има своя любима рецепта и технология за приготвяне на зелена салата, но тук ви предлагаме 10 идеи, с които бихте разнообразили традиционното меню. 


Да не забравяме колко свежа, полезна и вдъхновяваща може да е една добре приготвена салата от пресни зеленини, особено с нежното присъствие на малко зелен грах.

Пролетта омайва с пъстрата си красота. А защо да не вкусим от нея? Майската салата предлага изобилие от зеленина, преплетено със загадъчна сладост, нотка горчивина и много цветове.

Уникалният вкус на аспержите направо избухва на фона на стипчивия спанак и сладките ягоди. Тази салата ще внесе едно вкусно вдъхновение на вашия пролетен обяд или вечеря.

Доста нетрадиционното съчетание от вкусове със сигурност ще ви изненада приятно. В него анасоновият аромат на финокиото хармонира със сладко-киселия вкус на портокалите, солеността на маслините и свежестта на лука, репичките и зелената салата.

Великолепно предястие, в което си партнират хармонично чудесни продукти, допълнени от хрупкави кедрови ядки. Дресингът е прост, но изключително сполучлив – комбинация от горчица, мед, зехтин и оцет.

Пушената сьомга има свеж маслен вкус, който изпъква още повече, когато е съчетан с горчивата жилка на зелените салати и препоръчителната за тази рецепта сладост на ягодите.

Гърците като истински средиземноморци са големи почитатели на всякакви зелени салати от различни зеленчуци. В тази рецепта освен маруля, спанак и рукола, участва и кипърското козе или овче сирене халуми, което със соления си характер вкусно балансира сладко-киселото киви. Узото идва само на масата.

Богата на съставки и вкусове, тази салата е чудесен пример за баланса, необходим за успеха на едно ястие. От едната страна са засищащата пастърма и пъдпъдъчите яйца, а от другата – свежите тиквички и прясната рукола. Равновесието е запазено, а комбинацията – ненадмината.

В горещите дни се нуждаем от по-малко и по-лека храна. Рецептата за тази салата с авокадо и помело е дoбър избор за това време, а умерената й пикантност действа наистина разхлаждащо.

Играта с текстурите на съставките в тази салата е само едно от достойнствата й. В нея Йоланта Делибозова от блога Вкусно с Йоли, любима на телевизионната публика от кулинарното предаване „Домашно приготвени рецепти с Йоли“ по 24Kitchen, майсторски импровизира в съчетаването на вкусове и аромати със средиземноморски внушения.

Апр. 2015
Коментари