Начало За нас Реклама Контакти

Салата с калмари, хрупкави яйчица и доматен винегрет

Снимка за Салата с калмари, хрупкави яйчица и доматен винегрет
30
Време за приготвяне: 30 минути + 2 часа за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Играта с текстурите на съставките в тази салата е само едно от достойнствата й. В нея Йоланта от блога  Вкусно с Йоли майсторски импровизира в съчетаването на вкусове и аромати със средиземноморски внушения.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г калмари
  2. 2 скилидки пресован чесън
  3. ½ връзка ситно нарязан магданоз
  4. 4 с. л. зехтин
  5. 4 с. л. бяло сухо вино
  6.  сол и черен пипер на вкус
  7. 300 г мотовилка (фелд салата) или 1 голяма зелена салата
  8. за яйцата:
  9. 12 пъдпъдъчи яйца
  10. 1 филия бял хляб
  11. 3-4 стръка прясна мащерка
  12. 1 яйце
  13.  брашно за овалване
  14.  олио за пържене
  15. за винегрета:
  16. 2 домата
  17. 2-3 стръка прясна мащерка
  18. 2 с. л. зехтин
  19. 2 с. л. лимонов сок
  20. 1 с. л. бял винен оцет
  21.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    От чесъна,виното,магданоза и зехтина се приготвя марината. Подправя се на вкус със сол и пипер.

  2. 2.

    Калмарите се нарязват на кръгчета и се оставят за 2 часа в маринатата. След това се отцеждат и се изпичат на силно загрята скара за няколко минути.

  3. 3.

    Пъдпъдъчите яйце с сваряват в кипяща вода за 3 минути. Изстудяват се и се обелват.

  4. 4.

    Хлябът заедно с листенцата от мащерка се смилат в блендер на трохи. В малка купичка се разбива яйцето, а в друга се слага брашното.

  5. 5.

    Яйцата първо се овалват в брашното, след това в разбитото яйце и накрая в хлебните трохи. Изпържват се до златисто в загрято олио и се отцеждат от излишната мазнина върху кухненска хартия.

  6. 6.

    За винегрета в купа се разбиват зехтинът, лимоновият сок ,оцетът и листенцата от мащерката. Овкусява се със сол и пипер. Доматите се нарязват на ситни кубчета и се слагат в соса.

  7. 7.

    Ако се използва зелена салата, се накъсва. Мотовилката се разпределя цяла в чиниите. Слагат се калмарите и яйцата и се залива с винегрета.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари