Начало За нас Реклама Контакти

За Йени ракъ лично

Снимка за За Йени ракъ лично

Светът се дели на хора, които обожават анасонови напитки и останалите, които дори не могат да си представят да близнат и глътка алкохол с този особен сладникаво-магичен аромат и вкус. Допреди две десетилетия бях от антианасоновата партия – заклет враг на мастиката и узото. Първото ми пътуване в Турция преобърна алкохолните ми убеждения завинаги. Беше август, на остров Гьокчеада – изпепеляваща жега, топло солено море, някакъв сладък мирис във въздуха... Вечер сядахме да отморим от слънцето и, разбира се, да пийнем и хапнем – в семпли кръчмици с домашни мезета и нищо друго за пиене, освен Йени ракъ (или раки). Нямаше как, опитах глътка-две от ароматната облачно бяла течност – питието ми се стори силно, но и много меко, едновременно охлаждащо и стоплящо, приятно и омайващо. Оказа се южняшка напитка за дълги спокойни приказки и веселби, съчетаваща се чудесно с какви ли не храни – особено средиземноморски, но и куп други. Плени ме тогава тази ракъ, а после постепенно харесах и другите анасонови напитки.

Неотдавна участвах в тазгодишното вкусно и весело кулинарно многообразие, наречено Вечер на нациите в Пиренейския ски-курорт Бакейра-Берет – такъв празник се организира на всяка годишна среща на Международния ски клуб на журналистите SCIJ (без прекъсване, вече 60 години!). Журналисти от над 30 държави наредиха типични и качествени питиета и храни, представящи по най-добър начин всяка национална кухня. На фона на класически деликатесни двойки като стриди с класно френско бяло вино или паеля със заешки котлетчета и манатарки с испански Приорат, комбинацията на Йени ракъ с разнообразни мезета като нежна маринована бамя, хапки с аншоа, артишок в зехтин, сушени доматчета и кисели краставички... изобщо не отстъпваше като ниво, беше също толкова вкусна и впечатляваща – турските ни колеги сами се изненадаха от небивалия успех на своята Йени ракъ и кулинарната култура, свързана с ароматната анасонова напитка.

Всъщност турската ракъ или раки е първообразът на нашата ракия, с една единствена добавка, анасонът! Подправката, която се добавя и в българската анасонлийка е източник не само на омайния вкус, но и тайната на специфичната мекота във вкуса и на млечнобелия “облачен” вид, в който ракъ се преобразява като се смеси с вода.

Ракъ е резултат от двойна дестилация на алкохола, получен от ферментацията на грозде, а анасоновите зрънца са добавени в процеса на дестилация, заедно с ферментиралата гроздова мъст. При тази технология се получава спирт, разбира се, но заедно с него от анасона се извлича безценното анатолово (анасоново) масло, съдържащо се в зрънцата на традиционната за Турция подправка. Така вкусът на анасоновата спиртна напитка става с пъти по-мек, отколкото ако етеричното масло се добави допълнително към ракията или пък се направи настойка на получения спирт с анасонови зрънца за месец или два. Отново анасоновото масло е причина турската ракъ да става млечнобяла, щом се смеси с вода – получава се реакция между маслото, извлечено от анасона и водата.

Въпреки че в пиенето на ракъ са възможни различни табиети, доказано най-добрият начин да й се насладим пълноценно е като първо добавим малко вода, а после лед. Напитката предполага едно спокойно отдаване - на аромата и вкуса й, на бавните разговори в приятна компания и в уютна обстановка, на мезетата.

Видовете Йени ракъ:

Yeni Raki
Произведена от най-фините сортове грозде в Анадола, с добавка на зрънца от най-качествения анасон на Турция, тази магическа напитка има 69 годишна история и е най-продаваната анасонова напитка в света (според Impact Databank).

Yeni Raki Ala
Години традиция срещат експертния опит. Внимателно подбраните гроздови зърна са изсушени на слънце и смесени с висококачествените семена на най-добрия анасон, след това ракъ е тройно дестилирана - за мекота. Отлежава в дъбови бъчви, за да придобие уникалния си вкус, заради който е толкова разпознаваема.

Tekirdağ Raki
Текирда е произведена с най-добрия анасон на Турция и мъст от прясно грозде. Притежава свеж плодов аромат, плътно тяло и подчертана мекота. С нейния богат и добре балансиран вкус на небцето, тя е любимка на всички почитатели на ракъ.

Tekirdağ Raki златна серия
Златната Текирда е рожба на съчетанието от най-доброто тракийско грозде и висококачествените анасонови зрънца, които Западна Анадола предлага. Мекотата и сладкият й вкус са се развили в процеса на отлежаването й в дъбови бъчви, благодарение на което тя придобива и привлекателния си златист оттенък в цвета.

от Веселина Маринова Май 2015
Рецепти по темата
Коментари