Начало За нас Реклама Контакти

Хумус

Снимка за Хумус
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Когато Александър Велики тръгнал да покорява познатия тогава свят, още не е знаел, че след векове по стъпките му ще тръгнат португалци, холандци и англичани, за да търгуват с една от най-ценните стоки в онези времена - подправките. И ние тръгнахме по този древен път, но не с търговска цел, а да ви представим тази арабска рецепта, в която подправките играят много важна роля.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 125 г сух нахут или 300 г консервиран
  • 1 глава дребен лук, ситно нарязан или настърган
  • 1½ ч. л. кимион
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 3 скилидки пресован чесън
  • 120 мл зехтин
  • 50 г сусамов тахан
  • за поръсване:
  •   червен пипер
  •   зехтин
  •   магданоз
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ако се използва сух нахут, се накисва за една нощ в студена вода и след това се сварява за час, час и половина, докато омекне. Изцежда се, връща се в тенджерата на котлона, прибавят се 1 с.л. зехтин, лукът и кимионът и се бъркат 1-2 мин. на силен огън. Нахутът се сваля от котлона и се пасира до гладка консистенция, като се прибавят таханът, солта, чесънът, лимоновият сок и останалият зехтин. Ако консистенцията на хумуса е прекалено гъста, се прибавя малко вода от варенето на нахута или гореща вода.

  2. 2.

    Готовият хумус се изсипва в широка плитка чиния, поръсва се с 1-2 с.л. зехтин, червен пипер и магданоз. Яде се, като се топи с пресен топъл хляб.

Съвет:
За по-плътен вкус при пасирането може да се прибави 1-2 с.л. заквасена сметана или сирене рикота.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари