Начало За нас Реклама Контакти

Кьопоолу

Снимка за Кьопоолу
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В България си имаме няколко кулинарни класики, уважавани от целия народ. Кьопоолуто без съмнение е една от тях.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  1. 2 средни патладжана
  2. 2 скилидки чесън, пресовани
  3. 2 с. л. лимонов сок или оцет
  4. 2 с. л. зехтин или олио
  5.  сол на вкус
  6.  червен пипер за поръсване
  7. за гарниране:
  8. 100 г сирене, нарязано на малки кубчета
  9. 2 домата, нарязани на малки кубчета
  10.  магданоз за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се разрязват на две по дължина, поръсват се със сол обилно и се оставят да престоят 15 мин. Измиват се, подсушават се и се запичат на 180° С, с разрязаната част надолу, за 35 мин., докато омекнат. Слагат се в съд с капак, за да се задушат за 10 мин.

  2. 2.

    Патладжаните се обелват и се нарязват на ситно или се пасират. Прибавят се чесънът, лимоновият сок, солта и зехтинът, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица.

  3. 3.

    Слагат се в чиния, поръсват се с червен пипер и се сервират с доматите, сиренето, магданоза и топла питка.

Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари